Digital Repository
Dragomanov
Ukrainian State University

Формування комунікативної компетентності у майбутніх фахівців з туризму та готельно-ресторанної справи

ISSN: 2310-8290

Show simple item record

dc.contributor.author Маковецька, Н. В.
dc.contributor.author Конох, О. Є.
dc.contributor.author Волобуєв, А. О.
dc.date.accessioned 2021-12-03T13:28:34Z
dc.date.available 2021-12-03T13:28:34Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Маковецька, Н. В. Формування комунікативної компетентності у майбутніх фахівців з туризму та готельно-ресторанної справи / Н. В. Маковецька, О. Є. Конох, А. О. Волобуєв // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15 : Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) : зб. наук. праць / За ред. О. В. Тимошенка. - Київ : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2021. - Вип. 5К (134). - С. 21-24. ua
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/35717
dc.description.abstract У статті обґрунтовується актуальність проблеми формування комунікативної компетентності майбутніх фахівців сфери обслуговування, у зв’язку з чим подається перелік компетентностей випускника зігадно зі стандартами вищої освіти, що пов’язані з комунікативною компетентністю. Висвітлюються наукові підходи до тлумачення поняття «комунікативна компетентність». Так, подано визначення, сформульовані І.Бехом, Ю.Жуковим. Зазначається, що комунікативна компетентність формується в умовах безпосередньої та опосередкованої взаємодії. Розглядаються різні погляди на структуру комунікативної компетентності (Ю.Вторникова, О.КравченкоДзондза, Л.Гавриляк). Пропонуються розроблені авторами завдання творчого характеру, основною метою яких є сприяння реалізації інтеграційного підходу до процесу формування комунікативної компетентності студентів шляхом навчання їх постановки запитань та надання обґрунтованих відповідей на них, комунікації у малих та великих групах, участі у ділових іграх, дискусіях, мозкових штурмах тощо. Доводиться, що саме такий підхід формування комунікативної компетентності надає змогу студентам оволодіти такими формами комунікації, як вербальна і невербальна, а також компонентами комунікативної компетентності прогнозуванням і програмуванням комунікативної ситуації; управлінням комунікативною ситуацією; комунікативною культурою; мовленнєвою компетенцією тощо. ua
dc.description.abstract The article substantiates the urgency of the problem of forming the communicative competence of future service professionals. Scientific approaches to the interpretation of the concept of "communicative competence" are covered. Thus, the definitions formulated by I. Bekh and Y. Zhukov are given. It is noted that communicative competence is formed in the context of direct interaction, as it is the result of experience of communication between people, and indirect, including literature, theater, cinema, from which a person receives information about the nature of communicative situations, features of interpersonal interaction and solutions. Different views on the structure of communicative competence are considered (Y. Vtornikova, O. Kravchenko-Dzondza, L. Gavrilyak). It is noted that applicants for a bachelor's degree who study in the educational and professional programs "Tourism", "Hotel and restaurant business" the discipline "Fundamentals of communication in the field of service" is taught, which is a normative discipline of the cycle of professional training. The aim of the course, based on the concept of communication as a goal and means of transmitting information, is to train future professionals in the field of service interaction in professional activities, as well as to establish basic knowledge about communication in conceptual and functional plans. The authors develop creative tasks, the main purpose of which is to promote the implementation of an integrated approach to the process of forming communicative competence of students by teaching them to ask questions and provide sound answers to them, communication in small and large groups, participation in business games, discussions, brainstorming. It is proved that this approach to the formation of communicative competence allows students to master such forms of communication as verbal and nonverbal, as well as components of communicative competence. ua
dc.language.iso uk_UA ua
dc.publisher Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова ua
dc.subject комунікативна компетентність ua
dc.subject фахівець з туризму та готельно-ресторанної справи ua
dc.subject завдання творчого характеру ua
dc.subject communicative competence ua
dc.subject specialist in tourism and hotel and restaurant business ua
dc.subject creative tasks ua
dc.title Формування комунікативної компетентності у майбутніх фахівців з туризму та готельно-ресторанної справи ua
dc.title.alternative Formation of communicative competence in future specialists in tourism and hotel and restaurant business ua
dc.type Article ua


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics