Influence of food additive of L-karnitinе on body composition and physical capacity of youths, going in for sports. Osipenko A.A., Vdovenko N.V. Annotation. One of criteria of determination individually of tipologicheskikh properties of sportsmen is composition composition of body of sportsman, which substantially changes as a result of the physical trainings, special feed or reception of dietary additions. Food addition of L-karnitinе is often used in practice of sport and health fitnesa foremost for strengthening of incineration of fat in organism that is especially important at employments health fitnesom. In this connection actual was to estimate influence of reception of food addition of L-karnitinе on composition composition of mass of body and physical capacity of youths, gettings busy fitnesom. Estimation separate indexes of composition composition of body after one-week and 2th a week's reception of addition of L-karnitinе of not change of reliable distinctions of these indexes. For youths, which accepted food addition during 2th weeks, the increase of physical capacity was marked: increase of burn-time on a veloergometr on 2,4 ± 1,5 minutes, its power – to the reception of addition it was 126 ± 24 W, and after a reception – 155 ± 26 W. In the literature, there is no single opinion on changes in body weight, its components, metabolites of lipid and carbohydrate metabolism and physical performance in healthy athletes as a result of additional intake of food supplements of L-karnitine. At present it is impossible to draw definitive conclusions about the impact on the processes taking carnitine metabolism and physical performance, it needs further research for clarification of the efficiency.
Харчова добавка L-карнітину часто використовується в практиці спорту і оздоровчому фітнесі перш за все для посилення спалювання жиру в організмі людини, що особливо важливо під час занять оздоровчим фітнесом. У зв'язку з цим актуальним було оцінити вплив прийому харчової добавки L- карнітин на композиційний склад маси тіла і фізичну працездатність юнаків, що займаються фітнесом. Оцінка окремих показників композиційного складу тіла за однотижневого і 2-х тижневого прийому добавки L-карнітин не виявила достовірних відмінностей цих показників. Наряду з цим у юнаків, які приймали харчову добавку протягом 2-х тижнів відзначався приріст фізичної працездатності: збільшення часу роботи на велоергометрі на 2,4 ± 1,5 хвилин та її потужності, яка до прийому добавки складала 126 ± 24 Вт, а після прийому – 155 ± 26 Вт.