У статті досліджено необхідність формування навичок правильної харчової поведінки у майбутніх фітнес-
тренерів. Обґрунтовано доцільність вивчення дисципліни «Раціональне харчування у фітнесі» у професійній підготовці
фітнес-тренерів. Розроблено структуру навчальної програми з дисципліни «Раціональне харчування у фітнесі».
Вміння розробити рекомендації з раціонального харчування з врахуванням віку, статті та особливостей
тренувального процесу, рекомендації з раціонального харчування при наявності супутніх захворювань у клієнтів
фітнес-клубу є ключовими компонентами результативності тренувального процесу, що відображають рівень
професійної підготовки фітнес-тренера.
The article is devoted to the necessity of forming habits of proper eating
behavior in future fitness trainers. The expediency of studying the discipline "Rational nutrition in fitness" in the training of fitness
trainers is substantiated. The structure of the curriculum on discipline "Rational nutrition in fitness" is developed. The volume of
discipline is 4 ECTS credits. The main topics: rational nutrition as part of the effectiveness of fitness training; requirements for
rational nutrition of persons engaged in fitness; rational nutrition - correction of the mass of the human body. Individual body weight,
approaches to estimating body mass; features of a rational nutrition of persons engaged in fitness aerobic orientation; features of a
rational nutrition of persons engaged in fitness force orientation.
The ability to develop recommendations for a healthy diet, taking into account age, articles and features of the training process, recommendations for a healthy diet in the presence of concomitant diseases from the fitness club's clients are key components of
the effectiveness of the training process, reflecting the level of professional training of the fitness trainer.