Стаття присвячена гігієнічному обґрунтуванню способу корекції харчування гімнасток. Здійснено аналіз
стану фактичного добового раціону харчування студенток та виявлено позитивний впливу на їхнє здоров’я після
проведення корекції харчування. Проведене дослідження дозволило обґрунтувати і запропонувати спосіб корекції
фактичного раціону харчування досліджуваних; розробити практичні рекомендації щодо покращення організації
добового раціону харчування гімнасток, що є безсумнівним внеском до статусу здоров’я спортсменок, їхнього
адаптаційного і спортивного потенціалу.
The article is devoted to basing the way of
optimization of gymnasts’ nutrition. Hygienic researches revealed considerable defects in characteristic of act ual nutrition and
of normative ration of gymnasts, these defects are imbalance of protein, fat and carbohydrate imbalance in mass and energy
contribution to actual ration and normative ration, gap of actual ration and normative ration energy supply from gymnasts’
daily energy expenditures. Unbalanced nutrition negatively affects the resistance of an organism of athletes to physical and
mental loads, health of young people.
It is proved that only the scientific recommendations of the organization of rational nutrition are an adviser and a
guide for decisive actions aimed at improving the health of athletes. In this context, it is important to develop practical
recommendations for organizing a daily ration of nutrition of gymnasts, which will allow them to in dependently, simply and
affordably, make corrections to their own ration of nutrition.
The conducted research allowed to substantiate and offer a way of correction of the actual nutrition of the studieds;
to developed practical recommendations for improving the organization of the daily ration of nutrition of gymnasts, which is
undoubtedly contributing to the athlete's health status, their adaptive and sporting potential. It is established under influ ence
of the proposed method of correction of the actual nutrition held significant increase in the level of physical health of students.