У статті розглядається питання формування компетентностей майбутніх педагогів професійного навчання з харчових технологій професійно-технічних навчальних закладів. Оскільки сучасна освіта базується на засадах компетентнісного підходу, тому зміст освіти, програмне, інформаційне та все науково-методичне забезпечення спрямовано на формування і розвиток професійних компетентностей особистості. Зважаючи на те, що спеціальність «Професійна освіта» передбачає професійно-педагогічну підготовку майбутніх фахівців, то система їх компетентностей формується через загальні, спеціальні фахові та спеціалізовані компетентності. В статті більш детально розглядаються спеціалізовані компетентності майбутніх педагогів професійного навчання з харчових технологій професійно-технічних навчальних закладів та умови їх формування.
В статье рассматривается вопрос формирования компетентностей будущих педагогов профессионального обучения по пищевым технологиям профессионально-технических учебных заведений. Поскольку современное образование базируется на основе компетентностного подхода, поэтому содержание образования, программное, информационное и все научно-методическое обеспечение направлено на формирование и развитие профессиональных компетенций личности. Несмотря на то, что специальность «Профессиональное образование» предполагает профессионально-педагогическую подготовку будущих специалистов, то система их компетенций формируется через общие, специальные профессиональные и специализированные компетентности. В статье более подробно рассматриваются специализированные компетентности будущих педагогов профессионального обучения по пищевым технологиям профессионально-технических учебных заведений и условия их формирования.
The article presents the formation of future teacher’s professional training competencies in specialization “Food Technologies” for the vocational and technical educational institutions. Professional training of a future teacher of Principles of Food Production Technologies at Higher Educational Institution is performed according to educational-and-qualification characteristic and educational-and-professional program of Bachelor training majoring in 015 “Professional Education. Food Technologies”. Abilities and skills that should be developed in the students during professional-and-practical training according to educational-and-qualification characteristics and educational-and-professional program were defined. The author writes that modern education bases on the principles of competency-based approach in teaching: education content, software, information and all scientific and methodological support in the personal and professional development of personality. The specialty "Vocational and Technical Education" provides professional and pedagogical training future specialists. The system of competencies are formed through general, special and specialized professional competencies. The article gives specialized competence of vocational training teachers in specialization Food Technology for vocational and technical educational institutions and points out the way its development.