Короткий опис(реферат):
Проведені наукові дослідження з вивчення складу мікрозелені свідчать про те, що у проростках овочевих культур міститься дуже багато рослинного білка, вітамінів (С, В, К, Е), каротиноїдів, мінералів та інших корисних елементів (калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза, йоду, сірки), а також вона характеризується високим вмістом ефірних олій. Кожен із цих компонентів позитивно впливає на людський організм.
Результати підрахунків спостережень за сходами насіння Brassica rapa subsp. Nipposinica, Eruca sativa Mill., Fagopyrum esculentum Моеnсh, Brassica rapa subsp. Pekinensis, Raphanus sativus L., Lepidium
sativum L. показали, що у варіанті з лляним килимком та кокосовим волокном на другу добу спостерігається масове проростання насінин, на третій день – викидання сім’ядоль 86% , четвертий день схожість складала 100%. В умовах дослідження, універсальний ґрунт забезпечив повільніше проростання, тоді як насіння в ґрунті для кактусів практично не проросло. Отже, експериментальні
дані свідчать про те, що вибір субстрату є критичним фактором для успішного проростання насіння. Температурний режим на стадії проростання насіння теплолюбних культур відіграє критичну роль. Оптимальна температура для стимуляції проростання зазвичай перевищує ту, що необхідна для подальшого росту і розвитку рослин.
Насіння Raphanus sativus L. швидше проросло при температурі + 20-+ 220 С. Підвищення середньоденної температури на 2°C показало суттєвий результат.
Якщо у Lepidium sativum L. термін вигонки пришвидшився на 3 дні, то в більш теплолюбних культур, як от Eruca sativa Mill. — на 8 днів.За одержаними нами даними мікрозелень Fagopyrum esculentum Моеnсh містить 19,0 мг аскорбінової кислоти в 1 г, Brassica rapa subsp. pekinensis — 5,86 мг аскорбінової кислоти в 1 г
Інноваційний підхід до вирощування мікрозелені, заснований на світовому досвіді та власних дослідженнях, відкриває перспективи для отримання функціональних продуктів харчування з високою концентрацією біологічно активних речовин. Такий підхід не лише забезпечує організм необхідними
вітамінами та мінералами, але й сприяє покращенню загального самопочуття завдяки терапевтичному ефекту процесу вирощування. Це дозволить створити сучасну систему оздоровчого харчування, яка відповідає потребам українського споживача.