Дотримання основних принципів спортивного харчування: відповідність енергетичної цінності раціону середньодобовим енерговитратам, а також надходження в організм основних макронутрієнтів – білків, жирів, вуглеводів не тільки у відповідних кількостях, а й у оптимальних для засвоєння співвідношеннях, є однією з умов підтримки спортивної працездатності кваліфікованих спортсменів видів спорту, що передбачають прояв витривалості. Характер харчування має прямий зв'язок з метаболічними процесами, що відбуваються в організмі під час інтенсивних фізичних навантажень. Незбалансоване харчування спортсменів є одним з факторів, що обмежує фізичну працездатність. Мета - наукове обґрунтування раціону харчування кваліфікованих спортсменів видів спорту з переважним проявом витривалості з урахуванням фактичних енерговитрат, об’єму та інтенсивності тренувальних навантажень. Методологія. Аналіз та систематизація наукових публікацій за проблематикою дослідження, аналіз фактичних раціонів харчування, добових енерговитрат, об’єму та інтенсивності тренувань кваліфікованих спортсменів, що спеціалізуються в видах спорту з переважним проявом витривалості. Зіставлено енергетичні витрати та фактичний вміст макронутрієнтів, енергетичну цінність добових раціонів кваліфікованих спортсменів. Виявлено значний дефіцит калорійності раціонів, дисбаланс вмісту макронутрієнтів, найбільше – вуглеводів. За результатами досліджень розроблено три варіанта розподілу енергетичної цінності та вмісту макронутрієнтів добового раціону спортсменів відповідно для низької, середньої та високої інтенсивності енерговитрат.
The primary principle of sports nutrition for athletes’ performance is to ensure the athlete is consumption enough calories to offset energy expenditure with balance of nutrients. The nutrition is directly related to the metabolic processes during intense physical loads. Unbalanced nutrition is one of the factors limiting of athletes’ performance. The aim - scientific substantiation of the diet for elite athletes of endurance events, taking into account the energy expenditure, volume and intensity of training loads. The methods: analysis and systematization of scientific publications by research issues, analysis of actual nutrition’s, daily energy expenditure, volume and intensity of training of elite athletes of endurance events. The energy expenditure and the actual content of macronutrients and the energy value of the daily rations of elite athletes of endurance events are compared. A significant energy deficient diet, an imbalance of macronutrients, mostly carbohydrates, was revealed. Three variants of the nutritional needs and the content of macronutrients were developed, respectively, for low, medium and high intensity of energy expenditure.