Nutrition is the most important component of human health. All vital functions of the body are closely related to nutrition. Now everyone talks about the dangers of overeating, but both excess nutrition and undernutrition are wrong. Both are equally harmful to people’s health. The problem of rational nutrition is very relevant these days. Improper diet is the first cause of diseases of the digestive system. The majority most of the population neglects their health. Lack of time, incompetence in matters of food culture, the pace of modern life - all this has led to indiscriminate choice of products. We are concerned about the growing popularity among students of fast-food products containing large quantities of various flavors, dyes, and modified components. Therefore, poor nutrition becomes a serious risk factor for the development of many diseases. Unfortunately, statistics in recent years show a sharp increase among young people in people suffering from obesity, diseases of the cardiovascular system, and diabetes. Such diseases can be prevented by leading a healthy lifestyle and, first, eating right. Modern science convincingly proves that by changing the nature and diet you can positively influence all systems and processes in the human body, increase your immunity, vital activity, influence many diseases, and slow down the aging process. Poor nutrition is the main source of many problems of modern man and short life expectancy. Thus, the purpose of the work is: to study the principles of rational nutrition of students, to study the degree of awareness of students about the need to adhere to the rules of rational nutrition in everyday life, to conduct a social study to study the characteristics of nutrition and eating behavior of students.
Харчування є найважливішою складовою здоров'я людини. З харчуванням тісно пов'язані всі життєво важливі функції організму. Зараз скрізь йдеться про шкоду переїдання, але неправильним є як надлишкове харчування, так і недоїдання. І те й інше однаково шкідливо відбивається на здоров'ї людей. Проблема раціонального харчування є дуже актуальною в наші дні. Неправильний режим харчування – це перша причина виникнення хвороби травної системи. Більшість населення із зневагою ставиться до свого здоров'я. Нестача часу, некомпетентність у питаннях культури харчування, темп сучасного життя - це призвело до нерозбірливості у виборі продуктів. Турбує зростання популярності у студентів продуктів харчування швидкого приготування, що містять у великій кількості різноманітні ароматизатори, барвники, модифіковані компоненти. Тому неправильне харчування стає серйозним чинником ризику багатьох захворювань. На жаль, статистика останніх років показує різке збільшення серед молодих людей осіб, які страждають на ожиріння, захворювання серцево-судинної системи, цукровий діабет. Запобігти таким захворюванням можна, якщо вести здоровий спосіб життя і, в першу чергу, правильно харчуватися. Сучасна наука переконливо доводить, що змінюючи характер і режим харчування можна позитивно впливати на всі системи та процеси в організмі людини, підвищити його імунітет, життєву активність, впливати на багато захворювань, уповільнити процес старіння. Нераціональне харчування це основне джерело безлічі проблем сучасної людини та малої тривалості життя. Таким чином, метою роботи є: вивчення принципів раціонального харчування студентів, вивчення ступеня обізнаності студентів щодо необхідності дотримуватися правил раціонального харчування у повсякденному житті, проведення соціального дослідження з метою вивчити особливості харчування та харчової поведінки студентів.