У дисертації висвітлено проблеми вдосконалення змісту навчання учнів з основ технології обробки харчових продуктів у відповідності з вимогами національної школи. Досліджена змістова сторона підготовки учнів на заняттях з трудового навчання кулінарним роботам, обґрунтовано доцільність спрямованості змісту навчання учнів технології обробки харчових продуктів на національні особливості української кухні. Здійснено наукове обґрунтування й експериментальну перевірку змісту навчальної програми “Українська народна кухня” (5-7 класи). Розроблено методику та експериментально досліджено її ефективність за такими напрямками: розвиток самостійності учнів; формування у школярів засад правильного харчування як компоненту здорового способу життя; виховання в учнів національної самосвідомості.
В диссертации освещены проблемы усовершенствования содержания обучения учащихся основам технологии обработки пищевых продуктов в соответствии с требованиями национальной школы. Автором анализируется содержание подготовки учащихся на занятиях по трудовому обучению основам технологии обработки пищевых продуктов. Доказывается целесообразность подготовки учащихся по данному виду практической деятельности с учетом традиций украинской системы питания. Осуществлено теоретическое обоснование содержания и методики преподавания основ технологии обработки пищевых продуктов в 5-7 классах. В диссертации проведен теоретический анализ широкого спектра работ относительно характеристики составной национальной культуры - украинской кухни, сделаны выводы о необходимочсти приобщения подрастающего поколения к традициям в данной сфере деятельности.
This thesis deals with questions devoted to improving the student educational content of foundations of food processing technology according to national school demands. Thesis discovers the content of student training for the lessons of cookery. Positive aspects of technology that is based on national pacularities of Ukrainian cuisine had been singled out. The content of program “Ukrainian national cuisine” (5-7 cl.) is theoretically substantiated and has an experimental approbation. Different aspects had been worked out: the development of students’ activity without assistance; laying down the foundations of using wholesome food as an indispensable condition of healthy mode of life; upbringing the national self-consciousness.