Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Використання поліненасичених жирів спортсменками категорії фітнес у змагальному періоді підготовки

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Симченко, А. В.
dc.contributor.author Довгич, О. О.
dc.date.accessioned 2023-10-04T08:27:09Z
dc.date.available 2023-10-04T08:27:09Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Симченко, А. В. Використання поліненасичених жирів спортсменками категорії фітнес у змагальному періоді підготовки / А. В. Симченко, О. О. Довгич // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15 : Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) : зб. наук. праць / За ред. О. В. Тимошенка. - Київ : Вид-во УДУ імені Михайла Драгоманова, 2023. – Вип. 7 (167). – С. 168-171. uk
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/42263
dc.description.abstract У змагальному періоді спортсменки категорії фітнес намагаються знизити рівень підшкірного жиру використовуючи низько вуглеводну дієту, силові та аеробні вправи. Через великі навантаження, несвоєчасне відновлення, гіпокалорійну дієту, спортсменки можуть отримати зниження спортивних результатів, перетренованість, та навіть травми. Метою роботи було дослідити вплив часткового заміщення вуглеводів поліненасиченими жирами у жінок, що займаються фітнесом протягом змагального періоду підготовки. Спортсменки, що брали участь у дослідженні були поділені на дві групи – контрольну (n=8) та експериментальну (n=9), що за антропометричними та психологічними показниками не відрізнялися на початку дослідження. Використання поліненасичених жирів спортсменками фітнесу у змагальному періоді підготовки не лише не заважає позбуватися підшкірного жиру, але і робить цей процес більш ефективним у порівнянні з тими спортсменками, що використовують стандартну низьковуглеводну дієту. Використання поліненасичених жирів при низьковуглеводній дієті позитивно впливає на показник настрою у тесті САН. uk
dc.description.abstract During the competitive period, female athletes in the fitness category try to reduce the level of subcutaneous fat using a low-carbohydrate diet, strength and aerobic exercises. Due to heavy loads, untimely recovery, hypocaloric diet, sportswomen can get a decrease in sports results, overtraining, and even injuries. The purpose of the work: to investigate the effect of partial replacement of carbohydrates with polyunsaturated fats in women engaged in fitness during the competitive period of preparation. 17 sportswomen engaged in fitness took part in the study. Among them are 4 masters of sports of Ukraine and 13 candidates to master of sport. The research was conducted during two calendar months, which made up the competitive period. Female athletes were divided into two groups - control (n=8) and experimental (n=9), which did not differ in anthropometric and psychological indicators at the beginning of the study. The control group used a generally accepted low-carbohydrate diet. The experimental group added food products (fatty fish, pine nuts, oils, caviar) to the daily diet in such a way as to additionally receive 1 gram of unsaturated fats per kilogram of the athlete's own body weight every day. Significant differences were found in the indicators of the thickness of skin-fatty folds of the thigh (t=2.28; p<0.05) and abdomen (t=3.17; p<0.01) in favor of the experimental group. In psychological indicators according to the SAN method, EG athletes showed reliably (t=2.82; p<0.05) a better result in the indicator of well-being compared to CG (see Table 2). The result of CG in this indicator was 3.4±0.19 points, EG - 4.2±0.21 points. Conclusions. The use of polyunsaturated fats by fitness athletes in the competitive period of preparation not only does not interfere with getting rid of subcutaneous fat, but also makes this process more effective in comparison with those athletes who use a standard low-carbohydrate diet. The use of polyunsaturated fats in a low-carbohydrate diet has a positive effect on the mood index in the SAN test. uk
dc.language.iso uk_UA uk
dc.publisher Вид-во УДУ імені Михайла Драгоманова uk
dc.subject Фітнес uk
dc.subject змагальний період uk
dc.subject поліненасичені жири uk
dc.subject низьковуглеводна дієта uk
dc.subject психологічні показники uk
dc.subject Fitness uk
dc.subject competitive period uk
dc.subject polyunsaturated fats uk
dc.subject low-carbohydrate diet uk
dc.subject psychological indicators uk
dc.title Використання поліненасичених жирів спортсменками категорії фітнес у змагальному періоді підготовки uk
dc.title.alternative The use of polyenaturated fats by athletes of the fitness category in the competitive preparation period uk
dc.type Article uk
dc.identifier.doi 10.31392/NPU-nc.series15.2023.7(167).35


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу