Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Оптимізація композиційного складу тіла футболістів за допомогою харчування

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Вдовенко, Н. В.
dc.contributor.author Осипенко, Г. А.
dc.contributor.author Пастухова, В. А.
dc.date.accessioned 2023-09-28T08:31:37Z
dc.date.available 2023-09-28T08:31:37Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Вдовенко, Н. В. Оптимізація композиційного складу тіла футболістів за допомогою харчування / Н. В. Вдовенко, Г. А. Осипенко, В. А. Пастухова // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15 : Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) : зб. наук. праць / За ред. О. В. Тимошенка. - Київ : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2022. – Вип. 3К (147). – С. 74-81. uk
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/42079
dc.description.abstract Раціональне харчування базується на трьох основних принципах: баланс енергії, задоволення потреб в основних поживних речовинах і режим прийому їжі. Порушення цих принципів може призводити до достатньо серйозних наслідків. Це може проявлятися в порушені композиційного складу тіла (КСТ) спортсмена, а саме підвищеним відсотком жиру в організмі і бути наслідком зниження ефективності тренувальної та змагальної діяльності спортсменів. Збільшення жирової маси тіла може негативно впливає на потужність, швидкість та аеробні можливості спортсменів, що проявляється у зниженні МСК, швидкості та потужності футболістів при збільшенні маси тіла за рахунок жирового компонента. Досягнення високого рівня працездатності футболістів можливе за умов набуття оптимального КСТ. Правильне харчування являється одним із основних елементів у досягненні мети тренувань. Мета – дослідити можливості оптимізації композиційного складу тіла футболістів за допомогою харчування. Матеріали і методи. Під час проведення досліджень використовувались наступні методи: аналіз науково-методичної літератури; біохімічні; соціологічні; антропометрія; методи математичної статистики. Висновки. При оцінці композиційного складу тіла футболістів було виявлено, що у 14,5 % спортсменів спостерігалось переважання вмісту жиру в організмі. Встановлено, що якісний та кількісний аналіз раціонів харчування футболістів показав недотримання принципів збалансованого харчування, що відобразилось на відхиленні окремих компонентів композиційного складу тіла від норми і може призводити до зниження ефективності тренувальної та змагальної діяльності. Доведено, що оптимізація індивідуальних раціонів харчування призводить до нормалізації композиційного складу тіла футболістів з підвищеним вмістом жиру в організмі. Це підтверджено вірогідним зниженням проценту жиру на 14,8 % та маси тіла на 8,7 % в організмі спортсменів з надлишком жиру в організмі. uk
dc.description.abstract Nutrition is based on three main principles: energy balance, meeting the needs of essential nutrients and eating habits. Violation of these principles can lead to serious consequences. This can be manifested in a violation of the compositional composition of the body of the athlete, namely the increased percentage of body fat and be a consequence of reduced efficiency of training and competitive activities of athletes. Increasing body fat can negatively affect the strength, speed and aerobic capacity of athletes, which is manifested in a decrease in VO2max, speed and power of football players when increasing body weight due to the fat component. Achieving a high level of efficiency of football players is possible under the conditions of acquiring the optimal composition of the body. Proper nutrition is one of the main elements in achieving the goal of training. The aim is to explore the possibilities of optimizing the composition of the body of football players through nutrition. Materials and methods. The following methods were used during the research: analysis of scientific and methodological literature; biochemical; sociological; anthropometry; methods of mathematical statistics. Conclusions. When assessing the composition of the body of football players, it was found that 14.5% of athletes had a predominance of body fat. It was found that the qualitative and quantitative analysis of the diets of football players showed non-compliance with the principles of balanced nutrition, which reflected in the deviation of certain components of body composition from the norm and may reduce the effectiveness of training and competition. It is proved that the optimization of individual diets leads to the normalization of the composition of the body of football players with high body fat. This is confirmed by a probable decrease in the percentage of fat by 14.8% and body weight by 8.7% in the body of athletes with excess body fat. uk
dc.language.iso uk_UA uk
dc.publisher Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова uk
dc.subject спортсмен uk
dc.subject жирова маса тіла uk
dc.subject спортивне харчування uk
dc.subject athlete uk
dc.subject body fat uk
dc.subject sports nutrition uk
dc.title Оптимізація композиційного складу тіла футболістів за допомогою харчування uk
dc.title.alternative Optimization of the composition of the body of football players through nutrition uk
dc.type Article uk
dc.identifier.udc 613.2:796
dc.identifier.doi 10.31392/NPU-nc.series15.2022.3К(147).16


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу