Питання харчування спортсменів високої кваліфікації та їхня своєчасна корекція являється актуальним. Мета – дослідити особливості формування раціонів висококваліфікованих спортсменів, що спеціалізуються у циклічних аеробних видах спорту. Методи. У дослідженні брали участь 50 висококваліфікованих спортсменів, що спеціалізуються в біатлоні та академічному веслуванні. Аналіз раціонів здійснювали з використанням спеціальних програм. Енерговитрати у стані спокою визначали шляхом непрямої калориметрії (Fitmate, Cosmed, Італія; Oxycon Mobile, Німеччина). Результати. Фактичне харчування спортсменів відрізняється від рекомендованих норм споживання енергії та основних поживних речовин. Загальна калорійність добового раціону не відповідала мінімальній рекомендованій нормі при цьому індивідуальна енергетична цінність раціону коливалась у широких межах. Спостерігався знижений відносний вміст вуглеводів. Середній фактичний вміст білків та жирів в раціоні харчування спортсменів відповідав нормі. Якщо проаналізувати мінімальну і максимальну їх кількість, то можна спостерігати іншу картину – дефіцит мінімальної та надлишок максимальної кількості. Висновки. Аналіз харчових щоденників спортсменів виявив недотримання основних принципів побудови раціонів, а саме: невідповідність енергетичної цінності раціону середньодобовим енерговитратам, незбалансованість раціону за основними нутрієнтами, неефективне розподілення раціону протягом дня з урахуванням режиму і характеру тренувань. Встановлено значний дефіцит вуглеводів в раціонах кваліфікованих спортсменів. Так, у біатлоні у жінок в середньому споживання вуглеводів від нижньої межі рекомендованого діапазону становить лише 60 %, у чоловіків – 72 %, а у веслуванні академічному – 87 %.
The issue of nutrition of highly qualified athletes and their timely correction is relevant. Methods. Energy expenditure at rest was determined by indirect calorimetry (Fitmate, Cosmed, Italy; Oxycon Mobile, Germany). 50 highly qualified athletes specializing in biathlon and academic rowing participated in the study. The actual composition of the diets was assessed by individual food diaries. Analysis of rations was carried out using special programs. The results. The actual nutrition of athletes differs from the recommended intake of energy and essential nutrients. The total caloric content of the daily ration at the educational and training meeting in the preparatory period of the annual macrocycle did not meet the minimum recommended norm. However, the individual energy value of the diet varied widely. A reduced relative content of carbohydrates was observed. The average actual content of proteins and fats in the diet of athletes corresponded to the norm. However, if you analyze their minimum and maximum number, you can observe a different picture - a deficit of the minimum and an excess of the maximum number. Conclusions. The analysis of food diaries of athletes revealed non-compliance with the basic principles of ration construction, namely: inconsistency of the energy value of the ration with the average daily energy expenditure, imbalance of the ration according to the main nutrients, inefficient distribution of the ration during the day taking into account the mode and nature of training. A significant deficit of carbohydrates in the diets of qualified athletes has been established. For example, in biathlon women's average carbohydrate consumption from the lower limit of the recommended range is only 60%, in men – 72%, and in academic rowing – 87%.