Актуальність дослідження визначається сучасними вимогами щодо якості підготовки майбутніх фахівців агропромислових комплексів та вимогами майбутніх роботодавців до рівня володіння іноземною мовою за професійним спрямуванням. Це дало поштовх до пошуку нових форм організації освітнього процесу в закладах вищої освіти. У сучасних умовах традиційна форма навчання не завжди може задовольнити запити ринку праці, а також потреби здобувачів вищої освіти, які бажають отримувати знання швидко, мобільно та ефективно. У зв’язку із цим наукова спільнота
пропонує змішане навчання як альтернативну форму організації освітнього процесу в закладах вищої освіти. Мета статті полягає у визначенні особливостей організації змішаного навчання під час викладання іноземних мов у закладах аграрної вищої освіти. Для вивчення проблемного поля обраної теми були задіяні такі загальні методи наукового пізнання, як аналіз, синтез та узагальнення. Вони дозволили проаналізувати новітні наукові доробки, що присвячені дослідженню поняття “змішане навчання” та виокремленню переваг та проблем застосування різних підходів при плануванні курсу. Результатами дослідження стала характеристика трьох підходів до організації змішаного навчання під час викладання іноземних мов та визначення особливостей їх впровадження в освітній процес. Аналіз наукових
досліджень дав змогу констатувати, що змішане навчання є перспективною формою організації освітнього процесу в аграрних закладах вищої освіти, що має свої особливості. Із-поміж яких ми виокремили такі: 1) гнучкість та швидкість корегування відповідно до конкретної педагогічної потреби; 2) широкий арсенал систем, сервісів та технологій; 3) доступність інформаційних ресурсів, матеріалів, комп’ютерних програм; 4) потреба у формуванні технологічної компетентності викладачів; 5) додаткове навантаження на викладача. Матеріали наукової розвідки можуть бути
використані для подальших теоретико-практичних досліджень з метою вдосконалення освітнього процесу в аграрних закладах вищої освіти.
The relevance of the study is determined by the current demands on the quality of training of future specialists in agro-industrial complexes and the demands of future employers for the level of proficiency in foreign language for the professional spheres of study. This led to the search for new forms of organizing the educational process in institutions of higher education. In modern conditions, the traditional form of education can not always satisfy the demands of the labor market, as well as the needs of higher education students who want to acquire knowledge quickly, efficiently and mobile. As a result, the scientific community proposes blended learning as an alternative form of organizing the educational process in institutions of higher education. The goal of this article is to identify the peculiarities of the organization of blended learning in the teaching of foreign languages
at agricultural institutions of higher education. For the study of the problem field of the selected theme we used such general methods of scientific knowledge as analysis, synthesis, and generalization. They allowed us to analyze the new scientific developments devoted to the study of the concept of “blended learning” and to identify the benefits and problems of using different approaches to the planning of the course. The result of the research is the characteristic of three approaches to the organization of blended learning in the teaching of foreign languages and the identification of the peculiarities of their implementation in the educational process. The analysis of scientific research has made it possible to state that blended learning is a promising form of learning in agricultural institutions of higher education, which has its own features. Among them we have identified the following: 1) flexibility and speed of adjustment to the specific educational needs; 2) a wide arsenal of systems, services, and technologies; 3) accessibility of information resources, materials, computer programs; 4) the need to form technological
competence of teachers; 5) additional pressure on the teacher. Materials of scientific research can be used for further theoretical and practical research with the aim of improving the educational process in institutions of higher agricultural education.