Стаття присвячена актуальній темі реалізації експериментальної підготовки здобувачів вищої освіти в умовах довготривалого дистанційного вивчення хімії. У статті розглянуто значення знань і вмінь, якими може збагатити професійну підготовку майбутніх фахівців різних спеціальностей саме колоїдна хімія та причини й можливості її пропонування до вільного вибору здобувачам різних освітніх програм. Охарактеризовані основні сучасні способи експериментальної підготовки в ході опанування хімічними дисциплінами в закладах вищої освіти та актуальні проблеми, які виникають в ході її реалізації в сучасних умовах.
Окреслено можливості використання домашніх хімічних експериментів у закладах вищої освіти при вивченні хімічних дисциплін і порівняно їх із досвідом використання подібних експериментів у закладах загальної середньої освіти. Наведені результати аналізу змісту лабораторних занять із колоїдної хімії та запропоновано використання ужиткових речовин широкої доступності в якості реагентів.
Розглянуті основні тренди модернізації вищої хімічної освіти закордоном, зокрема, в умовах дистанційного навчання. Вивчено досвід упровадження в професійну підготовку здобувачів вищої освіти різних спеціальностей вибіркових дисциплін інтенсивної практичної спрямованості, які об’єднують хімічну науку та кулінарне мистецтво. Наведені приклади використання ужиткових речовин для досягнення результатів навчання з конкретних тем курсу колоїдної хімії, описи домашніх хімічних експериментів із теми «Піни», запропоновані експерименти з яскравим зовнішнім ефектом, які стимулюють інтерес здобувачів до вивчення хімії та пізнання оточуючого світу засобами хімічної науки. Розглянуто можливість використання проєкту «Виготовлення морозива» в ході вивчення колоїдної хімії з метою формування вмінь виготовляти складні дисперсні системи та визначати їх характеристики.
Наведені результати сформованості експериментальних умінь здобувачів вищої освіти за мотиваційним і діяльнісним критеріями в ході опанування колоїдної хімії засобами домашнього хімічного експерименту з ужитковими речовинами.
The article deals with the topical issue of experiential training implementation for students under conditions of long chemistry distance learning. The paper analyzes the importance of knowledge and skills, which may enrich the professional training of future specialists in various fields of disciplines of colloid chemistry, and the reasons and opportunities of offering it to students for free choice in various educational programmes. The main modern methods of experimental training during mastering chemical disciplines in higher educational institutions and the topical problems arising in the course of its implementation under modern conditions are described. The opportunities of using home chemical experiments in higher educational institutions during the study of chemical disciplines and their comparison with the experience in using similar experiments in institutions of general secondary education are outlined. The results of the laboratory classes content analysis of colloidal chemistry are presented and the use of widely available everyday products as reagents are proposed. The main trends in modernisation of higher chemical education abroad, in particular under distance learning conditions, are considered. The experience in implementation of selected intensive practical training courses combining chemical science and culinary arts in students’ professional training of different programme subject areas is studied. Examples of using widely available everyday products to achieve learning outcomes in specific topics of colloidal chemistry course, descriptions of home chemical experiments on "Foam" are presented, and experiments with bright external effects are proposed to stimulate the interest of students to study chemistry and cognition of the world around them by means of chemical science. The opportunity of using the project "Making ice-cream" while studying colloidal chemistry in order to form the skills of producing complex disperse systems and determining their characteristics is considered.
The results of students’ experimental skills formation by motivational and activity criteria in the course of mastering colloid chemistry by means of home chemical experiments with everyday products are given.