Стаття присвячена обговоренню проблеми підготовки студентів аграрних вищих закладів освіти як суб’єктів
інноваційної діяльності. Складність будь-якої інновації полягає в тому, що інновація є спробою подолати суперечність
між культурою й організацією (агрофірмою). Особистісна культура фахівця-аграрія може стати перешкодою процесу
вдосконалення організаційних відносин, форм управління, методів та змісту виховання. Інноваційна діяльність вимагає
наявності в майбутніх фахівців аграрної сфери сформованого вміння змінювати ставлення та цінності. Процес про-
фесійної підготовки фахівця агарної галузі як суб’єкта інноваційної діяльності є специфічною частиною професійного
становлення майбутніх аграріїв, саме тому актуальним є виявлення педагогічних умов праксеологічної підготовки
студентів аграрних закладів освіти як суб’єктів інноваційної діяльності. Відзначено, що виявлення й обґрунтування
системи педагогічних умов, що забезпечують професійну підготовку майбутніх студентів агарних закладів освіти
як суб’єктів інноваційної діяльності, вимагає вирішення низки вагомих завдань: виявлення змісту структурних ком-
понент готовності до інноваційної діяльності; виявлення критеріїв та рівнів досліджуваної готовності. Розглянуто
основні структурні компоненти готовності до інноваційної діяльності, які охоплює комплекс напрямів та засобів нау-
ково-методичного супроводу. Визначено, що праксеологічна підготовка студентів агарних закладів освіти як суб’єктів
інноваційної діяльності може бути успішною лише за дотримання таких педагогічних умов: використання інновацій-
них форм, методів організації підготовки студентів; створення моделі випускника із чітким визначенням компонентів
у частині інноваційної діяльності; створення умов безперервної навчальної, виробничої практики. З метою перевірки
ефективності педагогічних умов проведене експериментальне дослідження.
The article is devoted to the discussion of the problem of training students of agricultural universities as subjects of innovation.
The complexity of any innovation lies in the fact that innovation is an attempt to overcome the contradiction between
culture and organization (agricultural firm). The personal culture of a specialist agrarian can become an obstacle to the process
of improving organizational relations, forms of management, methods and content of education. Innovative activity requires that
future specialists in the agricultural sector have an established ability to change attitudes and values. The process of professional
training of specialists in the agrarian industry as a subject of innovative activity is a specific part of the professional formation
of future agrarians, which is why it is relevant to identify the pedagogical conditions of praxeological training of students
of agricultural educational institutions as subjects of innovative activity. It is noted that the identification and substantiation
of the system of pedagogical conditions that ensure the professional training of the future students of agar educational institutions
as subjects of innovative activity requires the solution of the following significant tasks: identifying the content of the structural
components of readiness for innovative activity; identification of criteria and levels of the studied readiness.
The main structural components of readiness for innovative activity, including a set of directions and means of scientific
and methodological support, are considered. It has been determined that praxeological training of students of agar educational
institutions as subjects of innovative activity can be successful only if the following pedagogical conditions are observed: the use
of innovative forms, methods of organizing student training; creation of a graduate model with a clear definition of the components
in terms of innovation; creation of conditions for continuous educational, industrial practice. In order to test the effectiveness
of pedagogical conditions, an experimental study was carried out.