Обґрунтовано теоретичні аспекти впровадження компетентнісного підходу до підготовки фахівців із харчових технологій за дуальною формою здобуття освіти. Наголошено на важливості цього підходу для реалізації змісту дуального процесу підготовки майбутніх фахівців. Розглянуто особливості функціонування та переваги дуальної освіти у підготовці фахівців із харчових технологій на засадах компетентнісного підходу. Зроблено висновок про необхідність упровадження дуальної освіти як дієвого механізму співпраці навчальних закладів, бізнесу і здобувачів освіти, врегульованого державою. Серед переваг дуальної форми здобуття освіти відзначено такі: подолання дисонансу між теоретичним і практичним складниками навчання, підвищення якості освітнього процесу, залучення працедавців та фахівців-практиків із підприємств до проведення занять і конференцій, оцінка результатів навчальних досягнень випускників, розроблення навчальних програм, урахування потреб ринку праці та суб’єктів господарювання під час створення освітніх програм, фінансова підтримка закладів освіти за рахунок бізнес-компаній і підприємств. Визначено, що саме компетентнісний підхід сприяє формуванню у здобувачів освіти професійних компетентностей, потрібних на ринку праці, дозволяє усвідомити, ідентифікувати та критично оцінити виробничі завдання і проблеми професійної діяльності в різних аспектах. Структура компетентнісного підходу є динамічною та залежить від зміни пріоритетів і цінностей суспільства. Реалізація цього наукового підходу в системі дуальної освіти забезпечує інтеграцію виробничого й навчального складників учбового процесу, сприяє розвиткові професійно значущих якостей особистості, професійної культури, інтелектуального та мотиваційного потенціалу майбутніх фахівців із харчових технологій. Особливості розвитку та модернізації сучасної освіти визначають компетентність фахівців як обов’язковий складник державних освітніх стандартів, необхідну базу для формування професійних умінь здобувачів освіти. Компетентність фахівців із харчових технологій у системі дуальної освіти розглядається як загальна система знань, умінь, навичок, що визначають готовність до реалізації професійної діяльності та вирішення виробничих завдань і проблем, забезпечують можливість самореалізації у професії.
The article substantiates the theoretical aspects of the introduction of a competency-based approach to the training of Food Technology professionals in the dual form of education. The importance of this approach for the implementation of the content of the dual process of training future professionals is emphasized. The peculiarities of functioning and advantages of dual education in the training of food technology specialists on the basis of the competence approach are considered. The conclusion is made about the need to introduce dual education as an effective mechanism of cooperation between educational institutions, businesses, and students, regulated by the state. Among the advantages of the dual form of education are overcoming the dissonance between theoretical and practical components of education, improving the quality of the educational process, involving employers and practitioners from enterprises in training sessions and conferences, evaluating the results of academic achievements, curriculum development, labor market needs and business entities in creating educational programs, financial support of educational institutions through business companies, enterprises.
It is determined that the competency-based approach contributes to the formation of professional competencies, which are in demand in the labor market, and it allows understanding, identifying, and critically evaluation the production tasks and problems of professional activity in various aspects. The structure of this approach is dynamic and depends on changes in the priorities and values of society. The implementation of this scientific approach in the system of dual education ensures the integration of production and training components of the educational process and promotes the development of professionally significant qualities and values of society, as well as the intellectual and motivational potential of future food technology professionals. Specificities of development and modernization of the current educational system determine the competence of specialists as a сompulsory component of state educational standards, a necessary basis for the formation of professional skills of future specialists. The competence of food technology specialists in the system of dual education is considered as a general system of knowledge, skills, abilities that determine the readiness to implement professional activities and solve production problems and provide opportunities for self-realization in the profession.