У статті охарактеризовано основні знання і практичні вміння, які складають структуру
технологічних компетентностей майбутніх педагогів професійного навчання, спрямованих на
ефективне виконання професійно-педагогічної діяльності. Розкрито мету, зміст, форми та
методи навчання у системі підготовки педагогів професійного навчання з харчових
технологій.Представлено змістові модулі навчальної дисципліни «Технологічне обладнання
галузі», лабораторні завдання та завдання для самостійної роботи які орієнтують майбутніх
педагогів професійного навчання на вироблення власної стратегії інноваційної професійної
діяльності.
З’ясовано, що у структурі професійної компетентності педагога виділяється
технологічна складова. Зроблено аналіз технологічних компетентностей майбутніх педагогів
професійного навчання як складової їх професійної підготовки.
Доведено, що професійна діяльність педагога професійного навчання з обладнання
харчової галузі у своїй структурі інтегрує педагогічну та інженерну складову діяльності
відповідно технологічна компетентність повинна відображати можливості та здатності до
ефективної професійної діяльності в органічному поєднанні педагогічної та інженерної
складової в єдиному навчально-виховному процесі
The article describes the basic knowledge and practical skills that make up the structure of
technological competencies of future teachers of vocational training, aimed at the effective
implementation of professional and pedagogical activities. The purpose, content, forms and methods of
teaching in the system of training teachers of vocational training in food technology are revealed.
The semantic modules of the discipline "Technological equipment of the branch", laboratory
tasks and tasks for independent work which orient future teachers of professional training on
development of own strategy of innovative professional activity are presented.
It was found that in the structure of professional competence of a teacher there is a technological
component. The analysis of technological competencies of future teachers of vocational training as a
component of their professional training is made.
It is proved that the professional activity of a teacher of professional training in food industry
equipment in its structure integrates pedagogical and engineering component of activity, respectively
technological competence should reflect the possibilities and abilities for effective professional activity
in organic combination of pedagogical and engineering component in a single educational process.