Вуглеводи мають переваги порівняно з іншими джерелами енергії за рахунок: а) значної економії їх окислення порівняно з жирами (кількості АТФ, що виробляється на 1 л спожитого кисню), б) переваги в стимуляції центральної нервової системи при вживанні та полосканні ротової порожнини їх розчином. Порівняно з жирами і білками вуглеводи мають такі недоліки: а) вичерпуються через одну-три години роботи тому надалі їх запаси необхідно поповнювати; б) якщо під час бігу вживати вуглеводну їжу організм людини має розподіляти енергію між травною системою і м’язами; в) під час анаеробного розпаду глікогену утворюється молочна кислота, яка спричиняє зсув pH середовища із слабколужного до слабкокислого, появу набряків, уповільнення процесу утворення енергії і настання втоми; г) у процесі вживання концентрованих вуглеводів по дистанції виникають проблеми з шлунково-кишковим трактом, перегрів організму, гіпонатріємія, які погіршують результат і потенційно загрожують здоров’ю спортсменів з надвитривалістю, якщо робота триває понад 4 год.
Availability of carbohydrates as an energy source increases due to several ways of their consumption: a) a few hours or days before the competition; b) during physical activity; c) refueling between sessions. Carbohydrate loading can increase efficiency: runners by ≥30 km, participants of long-term team games with repeated high-intensity sprinting movements such as ice hockey, football etc. It is important that carbohydrates with low glycemic index (the rate of breakdown of carbohydrates to glucose) less inhibit the oxidation of free fatty acids than with high. High-intensive exercises (> 60% VO 2max ) are best supported by the high level of carbohydrate oxidation. If the endurance work lasts for over 30 minutes, the main reasons of fatigue are dehydration and carbohydrates depletion. High concentrations of glycogen in muscles can be helpful at the beginning of endurance exercise, for the second half of the activity fats are the priority. Carbohydrates have advantages over other energy sources due to: a) significant savings in oxidation of carbohydrates compared to fats (amount of ATP that is produced per every 1 litre of oxygen consumed), b) advantages of stimulation main nervous system when using and rinsing the mouth cavity with the solution of carbohydrates. Compared with proteins and fats, carbohydrates have the following disadvantages: a) are depleted after one or three hours of work and their reserves must be refueled; b) if during the running activity to eat carbohydrate food, the human body must share the energy between digestive system and muscles; c) during anaerobic breakdown of glycogen lactic acid is produced which causes a shift in pH balance from slightly alkaline to slightly acidic, the appearance of edema, slowing down the process of energy production and fatigue occurrence; d) in the process of consuming concentrated carbohydrates at a distance, there are some problems with the gastrointestinal tract, overheating (hyperthermia) and hypernatremia, which worsen the result and potentially endanger the health of athletes with endurance if the exercises last for more than 4 hours.