The paper analyzes the physiological changes and physical performance during the test on a rowing ergograph. The study was conducted on 20 subjects specializing in endurance (football), speed (sprinters, long jumpers), strength (bodybuilders, weightlifters) and non-athletes. As part of the test, all groups will be tasked with completing two clicks every week. Each test was performed at a distance of 5 km on a Concept type C oval ergometer. High dependences between lactic acid level, heart rate and the result achieved in the testing process were revealed. It is determined that the level of lactate affects motility, which is expressed in the deterioration of sports performance. The higher the position of the milk in the capillary blood, the higher the position of the milk and the lower the position of the physical and the lower the physical performance of the aerobic character. Milk yeast, as a humoral factor, affects the activity of the cardiovascular system, stimulates it and tolerates the frequency of heartbeats, on a par with other mechanisms reflective and humorous. The smallest changes in physiological parameters, as well as the best aerobic performance, achieved a group of endurance, the worst a group of people who do not do any sport. The highest level of integration of physiological indicators on the rowing ergometer is manifested directly during the exercise. The developed regression models can be used to model and predict the possible level of physical aerobic performance of athletes at different heart rates and lactic acid before exercise.
У роботі проаналізовано фізіологічні зміни і фізична працездатність при виконанні тесту на веслувальному ергографі. Дослідження проводилися на 20 випробовуваних, що спеціалізуються в видах спорту на витривалість (футбол), швидкість (спринтери, стрибуни у довжину), силу (культуристи, важкоатлети) і осіб які не тренуються. Виявлено високі залежності між рівнем молочної кислоти, частотою серцевих скорочень і досягнутим результатом в процесі тестування. Визначено, що рівень лактату впливає на моторику, що виражається в погіршенні спортивного результату. Найменших змін фізіологічних показників, як і найкращої аеробної працездатності, досягла група на витривалість, найгірших – група осіб, які не займаються будь-яким видом спорту. Розроблені регресійні моделі можуть бути використані для моделювання та прогнозування можливого рівня фізичної аеробної працездатності спортсменів при різних показниках частоти серцевих скорочень та молочної кислоти перед фізичними вправами.