Стаття присвячена проблемі формування моделі професійної діяльності фахівця із харчових технологій та моделі його особистості. Виокремлено сучасні підходи до формування такої моделі. Обґрунтовано особливості підготовки майбутніх фахівців із харчових технологій до професійної діяльності за умови реалізації дуальної форми здобуття освіти. Визначено, що майбутній фахівець із харчових технологій під час навчання повинен оволодіти комплексом організаційних та технологічних заходів для подальшого їх застосування у професійній діяльності, підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості, засвоїти шляхи контролю за якістю харчової продукції, основні методи розрахунку потреб у матеріальних, трудових і фінансових ресурсах. Професійна діяльність розглядається як форма прояву активності суб’єкта, основа для розвитку його особистості, що надає можливість задовольнити потреби, розкрити різноманітні здібності. До особливостей професійної діяльності віднесено: необхідність спеціальної підготовки, чітко поставлені мету та завдання, організаційні, економічні, правові й технологічні чинники. Структура професійної діяльності фахівця визначена складною, динамічною, багатокомпонентною системою, що має власну специфіку й структуру та передбачає соціальні, психологічні, професійні аспекти. Вона відображає: типові завдання (стратегічні цілі та планування діяльності) та функції діяльності (оперативні й тактичні цілі, стан поточного виконання завдань). Дослідження структурних елементів діяльності фахівця надає можливість розробити дієву модель його професійної діяльності та організувати на належному рівні підготовку здобувачів освіти за дуальною формою здобуття освіти. Наголошується, що модель професійної діяльності фахівця з харчових технологій є комплексним, інтегративним поняттям, яке надає можливість уточнити сутність та структуру його діяльності. Вона слугує основою для побудови моделі особистості фахівця та визначає вимоги до дуального освітнього процесу. У статті наводиться розроблена авторами модель професійної діяльності фахівця з харчових технологій на основі впровадження й реалізації дуальної форми здобуття освіти.
The article is devoted to the problem of forming a model of professional activity of a food technology specialist and a model of his personality. Modern approaches to the formation of such a model are highlighted. The peculiarities of training future food technology specialists and professional activity under the assumption of realization of a dual form of education are substantiated. It is determined that during training the future specialist in food technology should master a set of organizational and technological skills for their further use in professional activities, increase the efficiency of the food industry, learn the ways to control the quality of food, basic methods of calculating material, labor, and financial resources. Professional activity is considered as a form of manifestation of the subject’s activity, the basis for the development of his personality, which provides an opportunity to satisfy the requirements and to reveal various abilities. The structure of the professional activity of a specialist is defined by a complex, dynamic, multi-component system that has its own specific features and structure and it provides social, psychological, and professional aspects. It reflects typical tasks (strategic goals and activity planning) and activity functions (operational and tactical goals, the state of current tasks). The study of the structural elements of the specialist has the opportunity to develop an effective model of his professional activity and at the appropriate level organize the training of students in the dual form of education. It is emphasized that the model of professional activity of a food technology specialist is a complex, integrative concept, which provides an opportunity to clarify the essence and structure of his activity. It serves as a basis for building a model of the specialist’s personality and determines the requirements for the dual educational process. The article deals with the model of professional activity of a food technology specialist developed by the authors and the model of his personality on the basis of implementation and realization of the dual form of education.