З’являється все більше доказів, що RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) або відносний енергетичний дефіцит у спорті являється розповсюдженою проблемою не тільки для жінок-спортсменок, але й для чоловіків-спортсменів. Надвисокі вимоги до професійної діяльності спортсменів призводять до виснаження як фізичних, так і психологічних сил організму. Високий рівень стресу супроводжується різними негативними факторами поведінки спортсмена, а саме: хронічним недосипанням, порушенням режиму дня, відпочинку, характеру харчування та інтенсивності інформаційного навантаження, що може привести до різних передпатологічних та патологічних станів.
Одним із найголовніших чинників здоров’я людини є збалансоване харчування, виконання трьох основних його принципів: балансу енергії, задоволення потреб в основних харчових речовинах і підтримання режиму прийому їжі. Недотримання цих принципів призводить до порушення композиційного складу тіла спортсменів.
У результаті проведеного дослідження композиційного складу тіла чоловіків-спортсменів було виявлено, що основною причиною зменшення жирового компоненту в організмі являється недотримання принципів раціонального харчування. Фактичне харчування суттєво відрізнялося від рекомендованих норм споживання енергії та основних поживних речовин, причому індивідуальна енергетична цінність раціону та харчових нутрієнтів коливалась у широких межах. Тривале підтримання такого раціону харчування може призвести до синдрому RED-S або відносного енергетичного дефіциту і спричинити виникнення різних передпатологічних чи патологічних станів. Отримані дані свідчать про те, що спортсменам необхідно контролювати та своєчасно коректувати раціони свого харчування.
Появляется все больше доказательств, что RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) или относительный энергетический дефицит в спорте является распространенной проблемой не толь спортсмена, а именно: хроническим недосыпанием, нарушением режима дня, отдыха, характера питания, что может привести к развитию предпатологических и патологических состояний.
Одним из главных факторов здоровья человека является сбалансированное питание, выполнения трех основных его принципов: баланса энергии, удовлетворение потребностей в основных пищевых веществах и соблюдение режима приема пищи. Несоблюдение этих принципов приводит к нарушению композиционного состава тела спортсменов.
В результате проведенного исследования композиционного состава тела мужчин-спортсменов было обнаружено, что основной причиной уменьшения жирового компонента в организме является несоблюдение принципов рационального питания. Фактическое питание существенно отличалось от рекомендуемых норм потребления энергии и основных питательных веществ, причем индивидуальная энергетическая ценность рациона и пищевых нутриентов колебалась в широких пределах. Длительное поддержание такого рациона питания может привести к синдрому RED-S или относительному энергетическому дефициту и вызвать разные предпатологические и патологические состояния. Полученные данные свидетельствуют о том, что спортсменам необходимо контролировать и своевременно корректировать рационы своего питания.
There is growing evidence that RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) or relative energy deficiency in sports is a widespread problem not only for female athletes, but also for male athletes.
Excessive requirements for the professional activity of athletes lead to exhaustion of both physical and psychological forces of an organism. A high level of stress is accompanied by various negative factors of the athlete's behavior, namely: chronic lack of sleep, a violation of the daily regimen, rest, and the nature of nutrition, which can lead to the development of pre-pathological and pathological conditions. One of the most important determinants of human health is a balanced diet based on three basic principles: energy balance, nutritional requirements and nutrition. Failure to adhere to these principles leads to disruption of the athletic body composition. As a result of a study of the composite composition of the body of male athletes, it was found that the main reason for the low percentage of fat in the body is the failure to observe the principles of good nutrition. Actual nutrition differs significantly from recommended energy and essential nutrient standards, with the individual energy value of the diet and the nutrients mentioned above varying widely. Prolonged maintenance of such a diet can lead to RED-S syndrome or relative energy deficiency and cause various pre-pathological and pathological conditions.The data obtained indicate, that athletes need to monitor and timely adjust their diets.