Розглянуто зміст професійної компетентності здобувачів вищої освіти ступеня “бакалавр”. Проаналізовано
та визначено поняття “компетентність”, “професійна компетентність”. Виділено групи компетентностей у підготовці фахівців педагогічного профілю, зокрема майбутніх бакалаврів із фізичної культури і спорту. Розглянуто
та з’ясовано зміст професійної компетентності бакалаврів із фізичної культури та спорту.
У педагогічній літературі виділяють методичний, дослідницький, управлінський, інформаційний, комунікативний
і освітній компоненти професійної компетентності, виділяють три рівні компетентності: загальна компетентність, компетентність відносно предмета (у певній галузі знань) і компетентність у конкретній галузі. Незважаючи на велику розмаїтість трактувань поняття “професійна компетентність”, загальновизнаними є такі її сутнісні характеристики: ефективне використання індивідуальних здібностей, що дає змогу плідно здійснювати професійну
діяльність; володіння професійними знаннями, уміннями й навичками; гнучкість під час вирішення професійних проблем, здатність до співробітництва з колегами; інтегроване сполучення знань, здібностей і установок, оптимальних
для виконання професійних функцій.
Галузь професійної діяльності бакалаврів спеціальності 017 “Фізична культура і спорт” складається з олімпійської освіти, фізичної культури, спорту, рухової рекреації й реабілітації, пропаганди здорового стилю життя, сфери послуг, туризму, сфери управління тощо.
Завдяки внесеним фахівцями пропозиціям та уточненням у стандарт вищої освіти конкретизовано зміст та перелік компетентостей, які мають сформуватися у здобувача. Серед переліку компетентностей такі: інтегральна компетентність, загальні компетентності та спеціальні (фахові, предметні) компетентності.
Визначення змісту професійної компетентності майбутнього бакалавра фізичної культури і спорту дає змогу зробити процес її формування науково обґрунтованим, організованим і керованим, що сприятиме підвищенню якості підготовки фахівців відповідної галузі.
The article was considered the professional competence content of postgraduate students for Bachelor’s degree of Physical
Culture and Sports. The concepts "competence", "professional competence" are analyzed and defined. The groups of competencies
in the training of pedagogical specialists particular of future bachelors of physical culture and sports have identified.
The structure and content of bachelor’s professional competence in physical culture and sports are considered and clarified.
The methodological, research, management, information, communication and educational components of professional competence
are made a point in the pedagogical literature, there are three levels of competence: general competence, competence
in the subject (in a particular field of knowledge) and competence in a particular field. Despite of the considerable variety of interpretations for the concept "professional competence" the following essential characteristics are generally recognized:
effective usage of individual abilities which allows to carry out professional activity; to get know professional knowledge, skills
and abilities; to be flexibility in solving professional problems, ability to cooperate with colleagues; integrated combination
of knowledge, abilities and attitudes for optimal performing professional functions.
The field of professional activity for Bachelor's specialty 017 Physical culture and sports consists of Olympic education,
physical culture, sports, motor recreation and rehabilitation, promotion of a healthy lifestyle, services, tourism management, etc.
Due to the proposals and clarifications were made by experts to the Standard of Higher Education for the first (bachelor's)
level, the content and list of competencies must be formed for the applicant were specified. Among the list of competencies there
are: integrated competence, general competences and special (professional, subject) competences.
The defined content of professional competence for the future bachelor of physical culture and sports are allowed to make
the process of formation as scientifically grounded, organized and managed it will help to improve the quality of specialists’
training in an appropriate field.