Вагомого значення нині набуває проблема підготовки студентів вищих закладів освіти, значна кількість науковців звертає увагу на інноваційні технології навчання викладачів до професійної підготовки, зокрема для підготовки фахівців аграрного сектора. Зміни в системі аграрної освіти вимагають поглянути під особливим кутом на
проблему професійної підготовки студентів. Мета роботи полягає у визначенні основних видів інновацій у вищій
школі та розкритті ролі інноваційних технологій навчання в підготовці майбутніх фахівців аграрної галузі. Одним
з ефективних засобів професійної підготовки майбутніх аграріїв, як показує досвід, є підвищення рівня теоретичної та практичної підготовки до інноваційної діяльності в умовах диференційованого навчання. На основі аналізу
наукових джерел можна дійти висновку, що спонукальними мотивами до змін в освітньому процесі зі сторони
професорсько-педагогічного складу є прагнення випробувати новий прийом роботи, зробити навчання студентіваграріїв цікавим, бажання підвищити рівень професійної майстерності, потреба в самореалізації, престижність
інноваційної діяльності, матеріальне заохочення.
Основна причина негативних наслідків впровадження інновацій пов’язана з психологічною неготовністю викладачів та слабкою розробленістю теоретичних і методологічних основ, що визначають професійно спрямовану практичну підготовку.
Об’єктивними передумовами впровадження в освітній процес аграрної освіти інноваційних технологій навчання є:
зниження якості та ефективності процесу навчання загалом або його окремих ланок, падіння у студентів інтересу до
занять з окремих предметів чи дисципліни, незадоволеність самих викладачів станом навчального процесу.
Доречно визначити роль викладача, який створює сприятливий мікроклімат, координує діяльність. Саме викладач
має вміти правильно організувати й управляти інноваційною діяльністю студентів.
Today the problem of training students of higher educational institutions is becoming important, a significant number of scientists
pay attention to innovative technologies of teacher training for professional training, including for the training of specialists in
the agricultural sector. Changes in the system of agricultural education require looking at the problem of professional training
of students from a special angle. The purpose of the work is to identify the main types of innovations in higher education and to
reveal the role of innovative learning technologies in the training of future specialists in the agar industry. One of the effective
means of professional training of future farmers, as experience shows, is to increase the level of theoretical and practical training
for innovation in terms of differentiated learning. Based on the analysis of scientific sources, we can conclude that the motivating
motive for changes in the educational process by the teaching staff is: the desire to try a new way of working, attempts to make
the study of agricultural students interesting, the desire to improve professional skills innovation, material incentives.
The main reason for the negative consequences of innovation is related to the psychological unwillingness of teachers
and the weak development of theoretical and methodological foundations that determine professionally oriented practical training.
The main prerequisites for the introduction of innovative learning technologies in the educational process of agricultural
education are: reducing the quality and efficiency of the learning process as a whole or its individual parts, declining students’
interest in classes in individual subjects or disciplines, dissatisfaction of teachers with the educational process.
It is appropriate to note the role of the teacher who creates a favorable microclimate, coordinates their activities. It is
the teacher who must be able to properly organize and manage the innovative activities of students.