Проведена нами оцінка тижневих раціонів харчування спортсменів – хокеїстів, які тренуються і харчуються за індивідуальною програмою, а також в умовах тренувального збору, для виявлення їх збалансованості та своєчасної корекції. Виявлено, що в щоденні раціони харчування спортсменів, які харчувалися як індивідуально так і централізовано на тренувальній базі, не забезпечують достатньої калорійності і збалансованості за основними харчовими компонентами. Суттєво знижена добова енергетична цінність, спостерігається недостатня кількість вуглеводів та білків, окремих вітамінів (В1, В2, РР і С) та мінералів (Ca, Fe). Це свідчить про те, що не приділяється увага забезпеченню повноцінного харчування спортсменів високої кваліфікації відповідно до програм тренувань в різні періоди спортивної підготовки. Описано алгоритм дії при складанні спортсменами індивідуального щоденного повноцінного раціону харчування.
Проведена нами оценка недельных рационов питания спортсменов - хоккеистов, которые тренируются и питаются по индивидуальной программе, а также в условиях тренировочного сбора, для выявления их сбалансированности и своевременной коррекции. Обнаружено, что ежедневные рационы питания спортсменов, которые питались как индивидуально, так и централизовано на тренировочной базе, не обеспечивают достаточную калорийность и сбалансированность за основными пищевыми компонентами. Существенно снижена суточная энергетическая ценность, наблюдается недостаточное количество углеводов и белков, отдельных витаминов (В1, В2, РР и С) и минералов (Ca, Fe). Это свидетельствует о том, что не уделяется внимание обеспечению полноценного питания спортсменов высокой квалификации в соответствии с программами тренировок в разные периоды спортивной подготовки. Описан алгоритм действия при составлении спортсменами индивидуального ежедневного полноценного рациона питания.
The estimation of a week's foods of feed of sportsmen is conducted by us - hockey players which practice and feed on the individual program, and also in the conditions of training collection, for the exposure of their balanced and timely correction. It is discovered that in the daily foods of feed of sportsmen which fed as individually it is so centralized on a training base, does not provide sufficient calorie content and balanced after basic food components. The daily energy value is reduced, there are not enough carbohydrates and proteins, individual vitamins (В1, В2, РР and С) and minerals (Ca, Fe). It goes to show that attention is not spared to providing of valuable feed of sportsmen of high qualification in accordance with the programs of trainings in different periods of sporting preparation. The algorithm of action is described at drafting of individual daily valuable ration of feed sportsmen:
- expect general energovitrati of sportsman, taking into account age, floor, growth, general mass and composition composition of body of sportsman; - define the base set of food stuffs;
- the assortment of products must provide renewal in the organism of sportsmen, and also answer the made to order set
for the feed of population and sportsmen;
- plan the mode and multipleness (5 - 6) of feed coming from an amount and time of trainings for a day;
- divide a daily ration into multipleness of reception of meal taking into account calorie content on every reception of meal
and presence one or more trainings on days;
-define direction of action, kind and amount of food dietary additions;
-the ration of feed of sportsman must be analysed and change depending on direction of mikrociklu; -support water balance in an organism.