У статі розглядаються питання підвищення фізичної працездатності спортсменів, тренованих на витривалість, за допомогою низки специфічних і неспецифічних засобів, одним серед яких є спеціальне харчування. Матеріали і методи: у дослідженні взяли участь 11 спортсменів кваліфікації МС, МСМК. Визначалася концентрацію лактату у крові за допомогою швидкодіючого біохімічного варіофотометра фірми «DiaglobalGmbH» (Німеччина) з використанням готових наборів реактивів та реєструвалась частота серцевих скорочень (ЧСС, уд∙хв-1) за допомогою пульсометра “SportTesterPolar” (Фінляндія). Результати: Аналіз даних наукової літератури і власні дослідження свідчать, що на підвищення фізичної працездатності ефективно впливають харчові ергогенні засоби, а саме цілеспрямоване використання вуглеводів (метод вуглеводного насичення, МВН) у поєднанні з вітамінами С і Е за умов дозованих фізичних навантажень. Висновки: Отримані результати відкривають широкі можливості для використання одного з додаткових засобів підвищення фізичної працездатності спортсменів високого класу — поєднаного використання МВН з додаванням АО в процесі безпосередньої підготовки до змагань спортсменів, які спеціалізуються в спортивній ходьбі та марафоні, а також інших видів спорту, тренованих на витривалість.
В статье рассматриваются вопросы повышения физической работоспособности спортсменов, тренирующихся на выносливость, с помощью ряда специфических и неспецифических средств, одним из которых является специальное питание. Материалы и методы: в исследовании приняли участие 11 спортсменов квалификации МС, МСМК. Концентрацию лактата в крови определяли на биохимическом вариофотометре фирмы «DiaglobalGmbH» (Германия) с использованием готовых наборов реактивов. Регистрация частоты сердечных сокращений (ЧСС, уд∙мин-1) проводилась с помощью "SportTesterPolar" (Финляндия). Результаты: Анализ данных научной литературы и собственные исследования показывают, что рядом со специфическими факторами повышения физической работоспособности большую перспективность имеет применение внетренировочных средств, среди которых большую эффективность могут иметь пищевые эргогенные средства, а именно целенаправленное использование углеводов (метод углеводного насыщения, МВН) в сочетании с витаминами С и Е на фоне дозированных по мощности физических нагрузок. Выводы: Полученные результаты открывают широкие возможности для использования одного из дополнительных средств повышения физической работоспособности спортсменов высокого класса – в сочетании с использованием МВН и добавлением АО в процессе непосредственной подготовки к соревнованиям спортсменов, специализирующихся в спортивной ходьбе и марафоне, а также других видов спорта, тренированных на выносливость.
One of the tasks, which is in the competitive environment of athletes trained in endurance, is to counteract the development of fatigue with a number of specific and nonspecific means among which a special diet was the effective measure. Adequate pedagogical task of nutrition athletes is a significant factor that affects the state of metabolic processes and body functions and determines physical efficiency. One of the factors that ensure the endurance of athletes are the stocks of muscle glycogen, the exhaustion of which is accompanied by the development of fatigue and reduction of working capacity. An increase of glycogen content in muscle can be achieved by using the method of carbohydrate saturation, which includes both dietary and pedagogical components. As the results of previous studies conducted with sportsmen-athletes have shown the efficiency of the using the vitamins with antioxidant action (A and E) against the background of the training process, in order to enhance the influence, they used the modified method of carbohydrate saturation, combined with the use of these vitamins. The study aims: to increase the physical efficiency of athletes, trained to endurance, capacity and power of aerobic power supply in the competitive period with the help of the modified method of carbohydrate saturation and vitamins with antioxidant action. Materials and methods: 11 athletes from the qualification MS, MSMC participated in the study. Concentration of lactate in the blood was determined on the fast-acting biochemical variofotometer of the company DiaglobalGmbH (Germany) using ready-made reagent sets. Registration of the frequency of heart rate (heart rate, UD · min-1) was carried out with the help of "SportTesterPolar" (Finland). Results: The training of highly skilled athletes becomes more intensive and complex every year, and growing training and competitive load imposes on their body increasingly demanding requirements. The analysis of scientific literature data and own researches show that along with specific factors of increasing physical fitness, the use of extra-curricular means is highly promising, among which the food ergogenic remedies can be highly effective, namely the purposeful use of carbohydrates (carbohydrate saturation, MHN) in combination with vitamins C and E on the background of dosed by the power of physical activity. The used dietary and pedagogical factors caused a positive effect on the blood lactate content, heart rate, as well as sporting results according to result of overcoming the competition distance of 50 km by representatives of sports walking. Conclusions: The obtained results reveal wide possibilities for using one of the additional means of increasing the physical efficiency of athletes of high class - the combined use of MFD with the addition of AO in the process of the direct preparation for competitions of athletes specializing in sports walking and marathon, as well as other sports trained on endurance.