Підготовка стрільців з лука в сучасному суспільстві є надзвичайно складний процес і потребує ретельного
обґрунтування стратегії всіх сторін інтегральної підготовки спортсмена. Перехід спортсменів на систему індивідуалізованого харчування дозволить створити умови, за яких буде відбуватись оптимальний баланс між
енергетичним та пластичними ресурсами організму спортсменів. Харчування – це головний фактор відновлення працездатності спортсменів. Кожен продукт має свою
енергетичну цінність, так як і кожен вид роботи має свій коефіцієнт. У нашому досліджені ми визначили, що енергетична цінність раціону не відповідає енергетичним витратам, хімічний склад їжі не завжди відповідає фізіологічним потребам юних спортсменів. Проаналізувавши всі дані, які ми отримали, і порівнявши їх з нормами для дорослих спортсменів і дійшли висновку що потрібно розробити величини для юнаків і юначок які знаходяться на етапі спеціалізованої базової підготовки.
The preparation of bow thruster in modern society is an extremely complex process and requires thorough justification of the strategy of all aspects of the integral training of the athlete. In sports, achievement of success requires a colossal identification of freedom, an indispensable factor in increasing the number of records in sporting activities is both physical activity and complex psychological stress. Innovative approaches to sports training are widespread: use outside the competitive and out of training factors involves the qualitative (effective) adaptation (deadaptation) of the functional systems of the body, the locomotor apparatus through correction of motor activity, nutrition and lifestyle. At this stage, the individualization of the training of athletes ensures longevity and the absence of negative effects of sport. Individualization of the preparation of high-level athletes is associated with the development of complex criteria in
accordance with a promising model of competitive activity
Nutrition is a major factor in the recovery of athletes' ability to work. Each product has its own energy value, as each type
of work has its own coefficient. In our study, we determined that the energy value of a diet does not correspond to energy expenditure, the chemical composition of food does not always correspond to the physiological needs of young athletes. After analyzing all the data we received and comparing them with the norms for adult athletes, we came to the conclusion that it is necessary to develop values for athletes of bow throwers for boys and boys who are at the stage of specialized basic
training.