Digital Repository
Dragomanov
Ukrainian State University

Нормативне забезпечення населення хлібопродуктами в УСРР в голодні роки

ISSN: 2310-8290

Show simple item record

dc.contributor.author Шарпатий, Віктор Григорович
dc.date.accessioned 2019-03-21T08:13:38Z
dc.date.available 2019-03-21T08:13:38Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Шарпатий, В. Г. Нормативне забезпечення населення хлібопродуктами в УСРР в голодні роки / В. Г. Шарпатий // Гілея. Історичні науки. Філософські науки. Політичні науки : науковий вісник : збірник наукових праць / гол. ред. В. М. Вашевич ; НПУ імені М. П. Драгомнова, Укр. акад. наук. – Київ : ВІР УАН, 2013. - Вип. 79 (12). - С. 40-43. ua
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/23753
dc.description.abstract Досліджується феномен дозованого забезпечення населення хлібопродуктами в Україні в 1930–х роках. З’ясовуються соціальна ефективність, політично–економічна мотивація та реальні причини нормативного харчування населення. ua
dc.description.abstract The phenomenon of rationed supply of bread to the Ukrainian population in the 1930s was studied. Social effectiveness, political and economic motivation, and real reasons for rationed supply of food to the public were ascertained. The food distribution system was intended for provisioning of workers in key manufacturing industries, but turned out to be a miserable form of food rationing for hired workers deprived of other means of existence. The imposed norms of per capita allotment of bread based on one’s labor input, qualification and industry–wise grading were constantly revised and decreased, while the level of provisioning left much to be desired, because the ration card system could not cope with the Holodomor. In the conditions when workers didn’t have enough bread, let alone fats, vegetables, fruits, dairy products and fish, export of these commodities looked cynical and impertinent. As a result of the communist experiment, Ukraine which was called ‘the breadbasket of Europe’ was forced to introduce rationed provisioning of industrial and administrative workers and their families, which was not what the country’s economic potential could offer. ua
dc.description.abstract Исследуется феномен дозированного обеспечения населения хлебопродуктами в Украине в 1930–х годах. Выясняются социальная эффективность, политически–экономическая мотивация и реальные причины нормативного питания населения. ua
dc.language.iso uk ua
dc.publisher ВІР УАН ua
dc.subject дозоване харчування ua
dc.subject собез ua
dc.subject карткова система ua
dc.subject хлібозаготівля ua
dc.subject мірчук ua
dc.subject колективізація ua
dc.subject Наркомпостач ua
dc.subject rationed provisioning ua
dc.subject social security ua
dc.subject ration card system ua
dc.subject grain procurement ua
dc.subject collectivization ua
dc.subject People’s Commissariat for Supplies (Narkomsnab) ua
dc.subject дозированное обеспечение ua
dc.subject собес ua
dc.subject карточная система ua
dc.subject хлебозаготовки ua
dc.subject мирчук ua
dc.subject коллективизация ua
dc.subject Наркомпостач ua
dc.subject.classification 36(477)»1929/1935» ua
dc.title Нормативне забезпечення населення хлібопродуктами в УСРР в голодні роки ua
dc.title.alternative Provision of people with grain products in compliance with prescribed limit in Ukrainian SSR during the period of famine ua
dc.title.alternative Нормативное обеспечение населения хлебопродуктами в УССР в голодные годы ua
dc.type Article ua


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics