У статті відображені результати матеріалів дисертації спортсменок з гімнастики спортивної. Проводився аналіз морфофункціональних показників спортсменок збірної України зі спортивної гімнастики віком 14-17 років з урахуванням
харчового статусу. Харчування спортсменок слід розглядати як складову забезпечення всієї тренувальної діяльності. До базових раціонів, які загально прийняті, рекомендувалися індивідуальні харчові раціони для кожної спортсменки спрямовані на підтримання здоров’я. Програма корекції показала свою ефективність із збільшенням використанням інтегрального показника конкурентоспроможності на першому річному циклі відбору спортсменок до основного складу збірної команди України. Сама програма корекції харчування будувалася згідно з «Цільовою програмою підготовки збірної команди України з гімнастики спортивної до ігор ХХХ Олімпіади 2012р.», при використанні чотирирічного циклу підготовки спортсменів.
In this article of the dissertation reflects the results of the materials about athletes in gymnastics. Conducted analysis of morphofunctional parameters of the Ukrainian national team of gymnastics, the athletes aged 14-17 years considering their nutritional status. Meal for athletes should be seen as part of ensuring all training activities. The individual food rations for each athlete aimed at maintaining health were recommended besides the basic rations that generally accepted. The program of correction has proven its effectiveness with increasing use of the integral index of competitiveness at the first
annual cycle of selection of athletes to the core of the national team of Ukraine. The program of the food correction was based according to the "target program of preparation of the national team of Ukraine in games gymnastics sports ХХХ 2012 Olympics", using a fourcycle training athletes. These works were processed using a computer "Olympus" - the information system which allows evaluate and edit a meal for athletes all three main levels of balance: basic, extended and special. The authoring program was offered to optimize the food, which is based on three stages of application. The first phase assesses the actual meal for athletes, their energy costs and the
state of nutritional status, state of total physical capacity, assessment the motor-coordination ability. The second phase is for correction the meal for athletes and they have lessons on the basis of nutrition, personal conversations about food behavior and motivational socioeducational training about rejection of violations of food behavior. The third step assesses the effectiveness of food optimization as a means of correction of morphofunctional state considering nutritional status, general physical performance, motor-coordination ability. For greater efficiency of positive motivation of the food behavior sportswomen were offered to play the game "nutritionist", which
consisted of lessons. It is possible to create the full effect of cooperation between a nutritionist, athletes, coaches and sports doctors.
В статье отражены результаты материалов диссертации спортсменок по гимнастике спортивной. Проводился анализ морфофункциональных показателей
спортсменок сборной Украины по спортивной гимнастике в возрасте 14-17 лет с учетом пищевого статуса. Питание спортсменок следует рассматривать как составляющую обеспечения всей тренировочной деятельности. К базовым
рационов, которые общепринятые рекомендовались индивидуальные пищевые рационы для каждой спортсменки направленные на поддержание здоровья. Программа коррекции показала свою эффективность с увеличением использования интегрального показателя конкурентоспособности на первом годовом цикле отбора спортсменок в основной состав сборной команды Украины. Сама программа коррекции питания строилась согласно «Целевой программе подготовки сборной команды Украины по гимнастике спортивной до игр ХХХ Олимпиады 2012г.», при использовании четырехлетнего цикла подготовки.