The article considers the whole essence of the concept "readiness for professional activity", its types in future food technicians. The existing approaches to structuring of future food technicians’ readiness for professional activity and definition of its indicators and preparedness levels are analyzed. The author stresses that food scientists and technologists use a variety of methods to study the content of food. They use the information that they find to develop new food products or improve the value, production, packaging, and selection of existing food products. They may evaluate methods used in food production facilities to make sure that food safety standards are met, and enforce regulations when necessary. Other activities may include discovering new sources of food, testing for contaminants or harmful additives. The structural components of future food technicians’ readiness for professional self-realization are formulated taking into account psychological and pedagogical essence of the concept "readiness for professional activity" becouse food technicians perform standardized tests for quality assurance, quality control, and content analysis of food products. Food Science Technicians compile and maintain data obtained from their laboratory tests. Food technicians may be responsible for preparing reports based on their results. Technicians are involved in cleaning and maintaining laboratory equipment. The main criteria, key indicators, and preparedness level of future technicians-technologists for food technology for professional self-realization are defined.
У статті розкрито суть поняття «готовність до професійної діяльності» та розглянуто деякі її види. Проаналізовано та узагальнено існуючі підходи стосовно структурування готовності майбутніх спеціалістів до професійної діяльності та визначення її показників і рівнів сформованості. Сформульовано структурні компоненти готовності майбутніх техніків-технологів з технології харчування до професійної самореалізації з урахуванням психолого-педагогічної сутності поняття «готовність до професійної діяльності». Визначено критерії, показники і рівні сформованості готовності майбутніх техніків-технологів з технології харчування до професійної самореалізації.