DSpace at library NPU Dragomanova » Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова » Серія 15. Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) » Випуск 3К1(70) »

Please use this identifier to cite or link to this item: http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/13981
Title: Біоімпедансний аналіз компонентного складу тіла студентів університетів у процесі занять фітнесом
Authors: Іванчикова, С. М.
Keywords: аналіз
динаміка
компоненти
складники
фітнес
dynamics
health
organization
performance
fitness
анализ
динамика
компоненты
составляющие
фитнес
Issue Date: 2016
Publisher: Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова
Citation: Іванчикова С. М. Біоімпедансний аналіз компонентного складу тіла студентів університетів у процесі занять фітнесом / С. М. Іванчикова // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова : збірник наукових праць / М-во освіти і науки України, Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова. - Київ : Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2016. - Серія 15 : Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт), Вип. 3К 1 (70) 16. - С. 13-16
Abstract: У результаті дослідження розроблені модельні характеристики компонентного складу тіла студентів університетів за допомогою використання діагностичних апаратно-програмних комплексів „Діамант АІСТ-ІРГТ”. Визначено характеристики складу тіла студентів з дворічним досвідом фізкультурно-оздоровчих занять фітнесом, а також їх однокурсників, які відвідували тільки навчальні заняття з фізичного виховання згідно до навчальних планів вищих навчальних закладів. Зафіксовано відсотковий вміст рідини, жирового компоненту та активної м’язової маси в організмі випробуваних студентів. Досліджено баланс клітинної, позаклітинної (кров, плазма) та інерстіціальної рідини, рівень гідратації тіла.
В результате исследования разработаны модельные характеристики компонентного состава тела студентов университетов при помощи использования диагностических аппаратно-программных комплексов „Диамант АИСТ-ИРГТ”. Определены характеристики состава тела студентов с двухлетним опытом физкультурно-оздоровительных занятий фитнесом, а также их однокурсников, посещающих только учебные занятия по физическому воспитанию согласно учебным планам высших учебных заведений. Зафиксировано процентное содержание жидкости, жирового компонента и активной мышечной массы в организме занимающихся, исследован баланс клеточной, внеклеточной (кровь, плазма) и инерстициальной жидкости, уровень гидратации тела.
The study developed component model characteristics of body composition of university students through using diagnostic hardware-software complexes „Diamond STORK-IRHB”. Characteristics of body composition students with two years’ experience of fitness as well as their classmates who attended only the lessons of physical education according to the curricula of higher education. Reported percentage of liquid fat component and active muscle mass in the body of tested students. Studied cell balance, extracellular (blood plasma) and fluid hydration level of the body, carried bioimpedance vector analysis.As a result, of inspections determined characteristics of the component body composition of university students of general physical education and students with two years of experience in fitness. Based on the model obtained quantitative and qualitative parameters of the body's metabolism of two groups of subjects students can state a quality performance advantage in a group of students regularly engaged in fitness. Bioimpedansnyy method enables examination of the dynamics of fitness training that allows properly adjusted strategy and working classes.This method allows for rapid evaluation of the electrical conductivity of biological tissues, such as active and reactive resistance of the body footballer, with a view to immediate corrections in the training process to change the balance of the water sector body and body composition. Control of body composition component allows you to monitor body mass index, by which to assess the degree of obesity or exhaustion, monitor the ratio of fat mass. After too high percentage of fatty component leads to negative changes in metabolism. Excess fat in the diet is a threat of liver disease, pancreatic cancer.This method allows you to control the hydration of extracellular and intracellular fluid, expect the level of salt in the body. The results have important practical implications for the professional fitness of specialists, teachers of physical education.
URI: http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/13981
Appears in Collections:Випуск 3К1(70)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ivanchikova.pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.