У статті проаналізовано ключові підходи до розподілу продовольства в 1920–1940-х рр. Мета статті
полягає у тому, щоб дослідити процес забезпечення населення харчовими продуктами як важливого складника повсякденного буття протягом 1920–1940-х рр. У роботі розкрито зміст поняття «карткова система».
З’ясовано причини запровадження та скасування карткової системи протягом 1920–1940 рр. Доведено, що карткова система у більшовицькій парадигмі тлумачилась як спосіб контролю над суспільством. Висвітлено основні підходи до поділу споживачів на чотири категорії, яким відповідали чотири основних групи карток.
Зазначено, що продовольча політика більшовиків обернулася трагедією для українського народу. Показа-
но, що протягом війни та перших повоєнних років асортимент нормованого постачання продуктами був
украй обмеженим. Зміст споживчого кошика, калорійність харчування залежали від кількості карток у родині та рівня заробітної плати. Наголошено на тому, що визначаючи загальну постачальницьку політику або концепцію забезпечення областей УРСР хлібом і продуктами харчування, союзний уряд встановив чітку стратифікацію між індустріальними та сільськогосподарськими регіонами республіки.
Доведено, що в рамках нормованої системи постачання деякі категорії населення мали преференції.
Зокрема, відповідно до постанови Державного комітету оборони СРСР від 16 січня 1944 р. за партійними, радянськими, комсомольськими та господарськими працівниками закріпили так зване літерне харчування.
Його норми різнилися відповідно до зайнятих посад і позначалися літерами, а не цифрами, що й дало назву цьому виду додаткового постачання. Харчування за нормою літери «А» передбачало триразове, а літери «Б» дворазове харчування за особливими квотами. На прикладі Кіровоградського облліту висвітлено специфіку пільгового, літерного харчування представників номенклатури, а серед них і співробітників радянських цензурних органів.
The article analyzes the main approaches to the food distribution in the 1920s–1940s. The article aims to investigate the process of providing the population with food products as an important component of everyday life during the 1920s–1940s. Also, the work reveals the content of the “card system” concept. The reasons for the introduction and abolition of the card system during the 1920s–1940s are clarified. It is proved that the card system in the Bolshevik four categories, which corresponded to four main groups of cards, are highlighted. It is noted that the food policy of the Bolsheviks turned into a tragedy for the Ukrainian people. It is shown that during the war and the first postwar years, the range of rationed supply of products was extremely limited. The contents of the consumer basket, the calorie value of food depended on the number of cards in the family and the salary level. It is emphasized that when defining the general supply policy or the concept of providing the regions of the Ukrainian Soviet Socialist Republic with bread and food products, the Union Government established a clear stratification between the industrial and agricultural regions of the republic.
It is proved that within the framework of the rationed supply system, some categories of the population had
preferences. In particular, according to the resolution of the State Defense Committee of the USSR dated January 16, 1944, party, Soviet, Komsomol and economic workers were provided with a so-called letter nutrition. Its norms differed according to the positions occupied and were indicated by letters, not numbers, which named this type of additional supply. Nutrition according to the norm of letters “A” provided three meals, and according to the norm of letters “B” – two meals. Using the example of the Kirovohrad Obllit, the specifics of preferential, letter nutrition for representatives of the nomenclature, including employees of the Soviet censorship bodies, are highlighted.