У дисертації досліджуються особливості становлення та розвитку сільського підприємництва в Київській, Подільській і Волинській губерніях у другій половині ХІХ- на початку ХХ ст., яке стало важливим чинником прискорення соціально-економічної модернізації. Локомотивом інтенсифікації виробництва виступали сільські підприємці – переважно поміщики, купці, заможні селяни. Під впливом реформ 60-70-х рр.. ХІХ ст., особливо скасування кріпацтва та столипінської аграрної політики, використовуючи природнокліматичні умови краю, земельні ресурси, капітал і підприємницький хист вони запроваджували найбільш ефективні в тодішніх умовах методи господарювання: інтенсифікацію вирощування прибуткових культур (зернових, цукрових буряків, картоплі, хмелю), розвиток тваринницької галузі та
поєднання сільськогосподарського і промислового виробництв. Позитивно вплинула на подальший розвиток сільського господарства, промисловості, торгівлі й підприємницької діяльності інтеграція у систему економічних відносин губерній Правобережжя поляків, євреїв, німців, чехів.
Thesis researches peculiar features of establishment and development of agricultural business in Kyiv, Podillya and Volyn governorates in the second half of XIX- at the beginning of XX century that has become an important factor in activation of socio-economic modernization. Village entrepreneurs – mostly resellers, merchants and prosperous villagers appeared as driving force of production intensification. Under the influence of reforms in 60-70s of XIX century, in particular, abolition of servage and Stolypin agrarian reform, exploiting natural and climatic conditions of the area, land resources, capital and their business gift they have implemented the most effective methods of economy management under existing conditions: intensified growing of profitable crops (grain crops, sugar beet, potatoes, hop), development of livestock farming and combination of agricultural and industrial production. Even though, industry development was followed by exhaustion of natural resources and environment contamination and enterprises’ owners increased their profits by means of cheap work force and impoverished rural population – we consider entrepreneurship of this period positive phenomenon that facilitated intensification of production.