У дисертаційному дослідженні здійснено теоретичне обґрунтування та експериментальне вивчення психолого-педагогічних умов розвитку творчого потенціалу майбутніх техніків-технологів харчової галузі в процесі професійної підготовки. В ході дисертаційного дослідження обґрунтовано психологопедагогічні умови розвитку творчого потенціалу майбутніх техніківтехнологів харчової галузі. До психологічних умов розвитку творчого потенціалу техніка-технолога віднесено: високий рівень розвитку творчої 4 активності; сформованість інтелектуальної емоційності; розвиненість цілеспрямованості; високий рівень розвитку творчої уяви. Педагогічними умовами розвитку творчого потенціалу визначено: наявність атмосфери творчості, використання ефективних форм та методів навчання. На підставі теоретичного аналізу наукових джерел обґрунтовано критерії розвитку кожного компонента та їх показники.
The creative potential of a technician-technologist has been determined as an integrative property of a personality, which includes motivational, emotional, volitional and cognitive components, which are characterized by persistence of professional motivation, emotional attitude to work, volitional potential and creative thinking, and conditioned by the goals and psychological peculiarities of the professional activity of a specialist in the food industry. In the context of the dissertation research there have been substantiated psychological-and-pedagogical conditions of development of the creative potential of future technicians-technologists in the food industry. The psychological conditions of the creative potential development of a technician-technologist include: a high level of development of the creative activity; the formed intellectual emotionality; the advanced purposefulness; high level of the creative imagination development. Pedagogical conditions of the creative potential development have been defined: presence of the atmosphere of creativity, using of the effective forms and methods of training. On the basis of the theoretical analysis of scientific sources, criteria andindicators of development of the each component have been grounded.