Сучасні вимоги до професійних якостей майбутніх педагогів професійного навчання передбачають запровадження такої освітньої моделі їхньої підготовки, яка забезпечувала б їхнє становлення як конкурентоспроможних фахівців із високим рівнем творчого потенціалу, суб’єктів саморозвитку і професійного самовдосконалення. У статті охарактеризовано основні знання і практичні вміння, які складають структуру технологічних компетентностей майбутніх педагогів професійного навчання, спрямованих на ефективне виконання професійно-педагогічної діяльності. Технологічна компетентність є складовою цілісної професійно-особистісної структури педагога, як комплекс умінь проектування педагогічного процесу, починаючи з цілепокладання, вибору оптимального та адекватного змісту і способів здійснення педагогічної діяльності, і завершуючи аналізом і рефлексією відповідності отриманих результатів із запланованим.
Розкрито мету, зміст, форми та методи навчання у системі підготовки педагогів професійного навчання з харчових технологій. Представлено змістові модулі навчальної дисципліни “Технологічне обладнання галузі”, лабораторні завдання та завдання для самостійної роботи, які орієнтують майбутніх педагогів професійного навчання на вироблення власної стратегії інноваційної професійної діяльності.
З’ясовано, що у структурі професійної компетентності педагога виділяється технологічна складова. Зроблено аналіз технологічних компетентностей майбутніх педагогів професійного навчання як складової їх професійної підготовки. Доведено, що професійна діяльність педагога професійного навчання з обладнання харчової галузі у своїй структурі інтегрує педагогічну та інженерну складову діяльності; відповідно технологічна компетентність повинна відображати можливості та здатності до ефективної професійної діяльності в органічному поєднанні педагогічної та інженерної складової в єдиному навчально-виховному процесі.
Современные требования к профессиональным качествам будущих педагогов профессионального обучения предусматривают введение такой образовательной модели их подготовки, которая обеспечивала бы их становление как конкурентоспособных специалистов с высоким уровнем творческого потенциала, субъектов саморазвития и профессионального самосовершенствования.
В статье охарактеризовано основные знания и практические умения, которые складывают структуру технологических компетентностей будущих педагогов профессиональной учебы, направленных на эффективное выполнение профессионально-педагогической деятельности. Технологическая компетентность является составной частью целостной профессионально-личностной структуры педагога, как комплекс умений проектирования педагогического процесса, начиная с целеполагания, выбора оптимального и адекватного содержания и способов осуществления педагогической деятельности, и завершая анализом и рефлексией соответствия полученных результатов с запланированным. Раскрыта цель, содержание, формы и методы учебы в системе подготовки педагогов профессиональной учебы из пищевых технологий. Представлены смысловые модули учебной дисциплины “Технологическое оборудование отрасли”, лабораторные задания и задания для самостоятельной работы которые ориентируют будущих педагогов профессиональной учебы на выработку собственной стратегии инновационной профессиональной деятельности. Выяснено, что в структуре профессиональной компетентности педагога выделяется технологическая составляющая. Сделан анализ технологических компетентностей будущих педагогов профессиональной учебы как составляющей их профессиональной подготовки.
Доказано, что профессиональная деятельность педагога профессиональной учебы из оборудования пищевой отрасли в своей структуре интегрирует педагогическую и инженерную составляющую деятельности соответственно технологическая компетентность должна отображать возможности и способности к эффективной профессиональной деятельности в органическом сочетании педагогической и инженерной составляющей в единственном учебно-воспитательном процессе.
Modern requirements for the professional qualities of future teachers of vocational training provide for the introduction of such an educational model of their training, which would ensure their formation as competitive professionals with a high level of creativity, self-development and professional self-improvement. The article describes the basic knowledge and practical skills that make up the structure of technological competencies of future teachers of vocational training, aimed at the effective implementation of professional and pedagogical activities. Technological competence is a component of a holistic professional and personal structure of a teacher, as a set of skills for designing the pedagogical process, starting with goal setting, choosing the optimal and adequate content and methods of teaching, and ending with analysis and reflection of compliance with the planned results. The purpose, content, forms and methods of teaching in the system of training teachers of vocational training in food technology are revealed. The semantic modules of the discipline «Technological equipment of the branch», laboratory tasks and tasks for independent work which orient future teachers of professional training on development of own strategy of innovative professional activity are presented.
It was found that in the structure of professional competence of a teacher there is a technological component. The analysis of technological competencies of future teachers of vocational training as a component of their professional training is made.
It is proved that the professional activity of a teacher of professional training in food industry equipment in its structure integrates pedagogical and engineering component of activity, respectively technological competence should reflect the possibilities and abilities for effective professional activity in organic combination of pedagogical and engineering component in a single educational process.