Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Удосконалення виробничо-технологічної підготовки бакалаврів у галузі харчових технологій як виклик сьогодення

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Джога, О. В.
dc.date.accessioned 2022-06-21T12:37:52Z
dc.date.available 2022-06-21T12:37:52Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Джога, О. В. Удосконалення виробничо-технологічної підготовки бакалаврів у галузі харчових технологій як виклик сьогодення / О. В. Джога // Наукові записки [Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова]. Серія : Педагогічні науки : [збірник наукових статей] / М-во освіти і науки України, Нац. пед. ун-т імені М. П. Драгоманова. – Київ : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2020. – Випуск СXLVІІ (147). – С. 55-64. – DOI: https://doi.org/10.31392/NZ-npu-147.2020.07 uk
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/37366
dc.description.abstract Статтю присвячено проблемам реформування вищої освіти. Наголошено на потребі модернізації системи професійної освіти. Автор аналізує умови підготовки інженерів-педагогів та звертає увагу на необхідність удосконалення їхньої інженерної складової. Виокремлено виробничо-технологічну діяльність інженерної складової як базову для побудови системи підготовки бакалаврів харчового профілю. Мета статті – обґрунтувати значущість виробничо-технологічної підготовки для інженерно-педагогічних кадрів галузі харчових технологій у педагогічних закладах вищої освіти. Проаналізовано вплив виробничо-технологічної підготовки майбутніх педагогів професійного навчання на їх подальше працевлаштування, здійснення викладацької діяльності та якість надання освітніх послуг у закладах професійної освіти. Проаналізовано вплив законодавчої бази на покращення умов навчання студентів професійної освіти. Особливий акцент зроблено на специфіці дуальної освіти в Україні. З’ясовано особливості освітнього процесу підготовки бакалаврів у галузі харчових технологій у педагогічних університетах. Виокремлено ключові компоненти ефективності цієї підготовки та основні перешкоди, що трапляються на шляху опанування бакалаврами професійної діяльності. Доведено необхідність постійного осучаснення навчально-методичних комплексів спеціальних дисциплін, елементів онлайн-навчання та підвищення кваліфікацій викладачів на виробничих підприємствах. uk
dc.description.abstract Статья посвящена проблемам реформирования высшего образования. Автор обращает внимание на необходимость модернизации системы профессионального образования. Проанализированы условия подготовки инженеров-педагогов и сделан вывод о необходимости усовершенствования их инженерной составляющей. Выделено производственно-технологическую деятельность инженерной составляющей как базовую для построения системы подготовки бакалавров пищевого профиля. Цель статьи – обосновать значимость производственно-технологической подготовки для инженерно-педагогических кадров отрасли пищевых технологий в педагогических заведениях высшего образования. Автор анализирует влияние производственно-технологической подготовки будущих педагогов профессионального обучения на их дальнейшее трудоустройство, осуществление преподавательской деятельности и качество предоставляемых услуг образования в высшей профессиональной школе. Проанализировано влияние законодательной базы на улучшение условий, в которых обучаются студенты профессионального образования. Особый акцент сделан на развитии дуального образования. Выяснены особенности образовательного процесса подготовки бакалавров отрасли пищевых технологий в педагогических университетах. Выделены ключевые компоненты эффективности такой подготовки и основные препятствия, встречающиеся на пути освоения бакалаврами профессиональной деятельности. Доказана необходимость постоянного обновления образовательно-методических комплексов специальных дисциплин, элементов онлайн-обучения и повышения квалификации преподавателей на производственных предприятиях. uk
dc.description.abstract The article is devoted to the problems of higher education reform. The need to modernize the vocational education system has been emphasized. The author analyzes the conditions of engineers-teachers’ training and draws attention to the need to improve their engineering component. The production and technological activity of the engineering component is singled out as a basis for building a system of training for the bachelor of food profile. The purpose of the article is to substantiate the importance of production and technological training for engineering and pedagogical staff of the food technology industry in pedagogical institutions of higher education. The author draws attention to modern requirements for engineering and pedagogical staff and the contradictions that arise in the process of production training of future teachers of vocational training. The article highlights the author’s own vision of ways to improve the professional training of bachelors in food profile. The influence of production and technological training of future teachers of vocational training on their further employment has been analyzed. According to the author, the improvement of production and technological training of students will help graduates to carry out quality teaching activities in vocational and professional higher education institutions in the future. The article analyzes the impact of the legal framework on improving the learning conditions of vocational education students. Special emphasis is placed on the ideas and views of the development of the dual form of learning. The peculiarities of the educational process of bachelors’ training in the field of food technologies in pedagogical universities are specified. A comparison of the conditions of production and technological training of bachelors in pedagogical and technical educational institutions has been made. It is concluded that there are significant differences, but at the same time similarity in the requirements for the final results of training, because graduates of engineering and pedagogical faculties have double qualifications and have the right to work not only in educational institutions but also in food industry enterprises as technicians-technologists. The key components of the efficiency of production and technological training and the main obstacles that occur in the way of mastering professional activities by bachelors have been identified. The necessity of constant modernization of educational and methodical complexes of special disciplines, elements of online learning and advanced training of teachers at industrial enterprises has been proved. Special attention should be paid to students’ skills in solving simulated production situations that may arise in future professional activities and the ability to work with regulatory and technical documentation during the organization of laboratory and practical work and internships. uk
dc.language.iso uk_UA uk
dc.publisher Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова uk
dc.subject інженер-педагог uk
dc.subject бакалаври галузі харчових технологій uk
dc.subject професійна підготовка uk
dc.subject виробничо-технологічна діяльність uk
dc.subject вищі навчальні заклади uk
dc.subject робітничі кадри uk
dc.subject педагог професійного навчання uk
dc.subject дуальна форма навчання uk
dc.subject роботодавці uk
dc.subject фахівці uk
dc.subject стейкхолдери uk
dc.subject инженер-педагог uk
dc.subject бакалавры отрасли пищевых технологий uk
dc.subject профессиональная подготовка uk
dc.subject производственно-технологическая деятельность uk
dc.subject заведения высшего образования uk
dc.subject рабочие кадры uk
dc.subject специалисты uk
dc.subject педагог профессионального обучения uk
dc.subject работодатель uk
dc.subject дуальная форма обучения uk
dc.subject стейкхолдеры uk
dc.subject engineer-pedagogue uk
dc.subject bachelors in the field of food technologies uk
dc.subject professional training uk
dc.subject production-technological activity uk
dc.subject higher educational establishments uk
dc.subject workers uk
dc.subject teacher of professional training uk
dc.subject dual form of education uk
dc.subject employers uk
dc.subject specialists uk
dc.subject stakeholders uk
dc.title Удосконалення виробничо-технологічної підготовки бакалаврів у галузі харчових технологій як виклик сьогодення uk
dc.title.alternative Усовершенствование производственно-технологической подготовки бакалавров отрасли пищевых технологий как вызов сегодняшнего времени uk
dc.title.alternative Improving the production and technological training of bachelors in the food technology field as a challenge of nowadays uk
dc.type Article uk


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу