Короткий опис(реферат):
У статті аналізується визначення поняття «віртуальна лабораторія», розглянуті особливості використання віртуальних лабораторій на різних етапах проведення лабораторної роботи, наведені приклади та вказуються переваги їх створення для системи підготовки педагогів професійного навчання з харчових технологій. Запропоновано проектування моделі функціонування віртуальної навчальної лабораторії з використанням алгоритмів роботи технологічного обладнання. Представлено шляхи реалізації сучасних підходів у підготовці майбутніх педагогів професійного навчання з харчових технологій. Розглядається алгоритм виконання віртуальної лабораторної роботи на прикладі дисципліни «Устаткування закладів ресторанного господарства» у форматі симуляції. Виконання лабораторних робіт в віртуальних сприяє формуванню інтелектуального розвитку студентів, що дає змогу педагогічно виважвно застосовувати сучасне програмне забезпечення в навчальному процесі та засвоєнню знань на більш свідомому та глибокому рівні. Була простежена позитивна динаміка якісних показників сформованості професійної компетенції майбутніх педагогів професійного навчання після проведення занять за допомогою віртуальних лабораторних робіт. У процесі розробки представленої нами віртуальної лабораторної роботи враховані психологічні вимоги , суть яких полягає в поетапному вирішенню запрограмованих викладачем проблемних ситуацій, які посилюють смислову та логічну діяльність студентів. Ґрунтовне оволодіння знаннями, отриманими в процесі виконання віртуального лабораторного комплексу забезпечує відповідний рівень розвитку наукових розробок і технологічного керування навчальним процесом. Представлена нами структура віртуальної лабораторної роботи дає можливість забезпечити такі складові процесу навчання як активізація знань до виконання дослідження і контроль знань.