Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Їжа та праця: продовольче постачання промислових робітників СРСР у роки першої п’ятирічки (1928-1933)

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Нерар, Франсуа-Ксав'є
dc.contributor.author Nérard, François-Xavier
dc.date.accessioned 2020-11-11T19:52:42Z
dc.date.available 2020-11-11T19:52:42Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Нерар Франсуа-Ксав'є. Їжа та праця : продовольче постачання промислових робітників СРСР у роки першої п’ятирічки (1928-1933) / Франсуа-Ксав'є Нерар // Світ Кліо : науковий історичний журнал. - Київ : ТОВ «Науково-інформаційне агентство «Наука-технології-інформація», 2020. - № 1. - С. 36-43. ua
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/31832
dc.description.abstract Метою статті є дослідження соціальних наслідків, спричинених згортанням продовольчого ринку, запровадженням централізованого розподілу харчових фондів і нормованого продовольчого постачання працівників промислових підприємств СРСР у роки першої п’ятирічки (1928- 1933). Показано наслідки зосередження дефіцитного продовольчого ресурсу на виробництві. Продемонстровано, як фабричне харчування стає інструментом тоталітарної влади, формою її репрезентації, своєрідною матрицею формування «радянської людини». Висновки. Сталінський СРСР – країна багатьох нерівностей. Проте мало які нерівності можуть бути помічені виразніше, аніж нерівність у доступі до їжі. У той час як 70 % населення були залишені самі на себе, ті, хто мали доступ до централізованого продовольчого постачання та могли харчуватися завдяки своїй роботі, робили це зовсім інакше. Запровадивши практику централізованого розподілу продовольства, радянська влада тим самим породила велике насильство. Ідеться не лише про насильство владної вертикалі, але й насильство дифузне, що є питомою рисою сталінського суспільства. Символічне насильство їдалень і порожніх смердючих магазинів; насильство над керівництвом закладів громадського харчування, які можуть бути звільнені, заарештовані, засуджені; щоденне насильство зневаги та хамства; нарешті, насильство, пов’язане з конфіскацією критично обмежених ресурсів у тих, хто наділений цією владою. ua
dc.description.abstract The aim of the article is to study the social consequences caused by the collapse of the food market, the implementation of centralised distribution of food funds and standardised food supply of workers in industrial enterprises of the USSR during the First Five-Year Plan (1928-1933). The consequences of concentrating the scarce food resource on production are shown. It is demonstrated how factory food becomes an instrument of totalitarian power, a form of its representation, a kind of matrix for the formation of the "Soviet man". Conclusions. Stalin's USSR was a country of many inequalities. While 70% of the population was left to take care of themselves, those who had access to centralised food supply and were able to eat through their work did so quite differently. By introducing the practice of centralised food distribution, the Soviet government thus created great violence. It is not only about the violence of the power vertical, but also diffuse brutality, which is a specific feature of the Stalinist society. There were symbolic violence of canteens and empty stinking shops, violence against the management of public catering establishments, which could be released, arrested, convicted; daily violence of contempt and rudeness, finally, violence involving the confiscation of critically limited resources from those who in power. ua
dc.language.iso uk ua
dc.publisher ТОВ «Науково-інформаційне агентство "Наука-технології-інформація"» ua
dc.subject відділ робітничого постачання ua
dc.subject їдальні ua
dc.subject закриті робітничі кооперативи ua
dc.subject заклади громадського харчування ua
dc.subject категорії продовольчого постачання ua
dc.subject централізовані харчові фонди ua
dc.subject department of labour supply ua
dc.subject canteens ua
dc.subject workers' cooperatives ua
dc.subject public catering establishments ua
dc.subject categories of food supply ua
dc.subject centralised food funds ua
dc.subject.classification 94:331.344.4:338.45-057(47+57)"1928/1933" ua
dc.title Їжа та праця: продовольче постачання промислових робітників СРСР у роки першої п’ятирічки (1928-1933) ua
dc.title.alternative Work to Eat: Food Supply of Industrial Workers in the USSR during the First Five-Year Plan (1928-1933) ua
dc.type Article ua


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу