У роботі досліджувались лексико-семантичні та дериваційні
особливості термінології млинарського та винокурного виробництва та процеси її історичного розвитку на матеріалі ділової писемності російської літературної мова XVII століття.
За допомогою описового та зіставного методів установлено
походження млинарських та винокурних найменувань, розглянуто
їх функціонування як в літературній мові, так і в говірках; вивчено
системні відношення всередині аналізованих лексичних шарів.
В работе исследовались лексико-семантические и словообра
зовательные особенности терминологии мельничного и виноку
ренного производства и процессы ее исторического развития на
материале деловой письменности русского литературного языка
XVII века.
Посредством описательного и сопоставительного анализа
установлено происхождение мельничных и винокуренных наиме
нований, рассмотрено их функционирование как в литературном
языке, так и в говорах; изучены системные отношения внутри
анализируемых лексических пластов.
The dissertation deals with Iexico-semantic, word-building
peculiarities and historic development of flour-milling and distilling
terms in Russian official texts of the XVIIй century.
The application of the descriptive and contrasting analyses allows
to determine the origin of flour-milling and distilling terms; to establish
their functions both in literary language and dialects; to reveal the
system relations within the lexical groups under investigation.