Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Страшко, Станіслав Васильович
dc.contributor.author Мегалінська, Ганна Петрівна
dc.contributor.author Іванова, Тетяна Сергіївнп
dc.contributor.author Сікура, Аніта Йосипівна
dc.date.accessioned 2017-12-04T10:27:15Z
dc.date.available 2017-12-04T10:27:15Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Оздоровчий потенціал деяких злакових культур / Г. П. Мегалінська, С. В. Страшко, Т. С. Іванова, А. Й. Сікура // Освіта і здоров’я підростаючого покоління : матеріали Міжнародного симпозіуму, 26-28 квітня 2016 : зб. наук. праць. - Київ, 2016. – Вип. 1. – С. 223-228. ua
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/16825
dc.description.abstract Метою дослідження була оцінка антибактеріальної, цитостатичної та гемаглютинирующей активності каріопсів зернових. Антибактеріальна активність злаків вивчалась у відношенні до тестових мікроорганізмів Candida albicans, Еscherichia coli, Рheudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus та Proteus vulgaris з використанням методу паперового диска. Цитостатична активність досліджувалася методом Іванова з використанням інгібірування бічних корінців при пророщуванні Cucumis sativus L. Гемаглютинуючої активність вимірювали методом Луцика шляхом седиментації еритроцитів в крові людини групи (ABO). Найбільш значуща антибактеріальна активність відносно S. aureus та P. vulgaris була встановлена для ячменю. Водні екстракти каріопсів зернових не пригнічують ріст E. coli. За експериментальними даними, H. Vulgare пригнічує проліферацію при концентрації екстракту 35 мг/мл і вище, A. sativa інгібує проліферацію лише при концентрація екстракту 45 мг/мл, всі злаки стимулюють проліферацію при інших концентраціях екстрактів. Інтенсивність проліферіруючої стимуляції розрахована як максимальна кореляція числа латеральних коренів огіркових паростків порівняно з контролем (чиста вода) у відсотках; вона становила 260% для жита, 226% для ячменю та 186% для вівса. Вивчення гемаглютинирующей активності лектинових екстрактів каріопсів зернових дозволили персоналізувати використання зернових для осіб з носіїв різними групами крові. Результати дослідження дозволють створити лгоритм щодо раціональне використання водних і лектинових екстрактів з каріопсів зернових для оздоровчого харчування людини. ua
dc.description.abstract Cereals have accompanied the entire history of human society, used as food and in traditional medicine. The aim of the study is to evaluate antibacterial, cytostatic and hemagglutinating activity of cereal caryopses. Antibacterial activity of cereals was examined toward test microorganisms Candida albicans, Еscherichia coli, Рheudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, and Proteus vulgaris using the paper disk method. Cytostatic activity was investigated by Ivanov method using inhibition of lateral roots emerging in Cucumis sativus L. seedlings as model. Hemagglutinating activity was measured with Lutsyk method by erythrocyte sedimentation in human blood groups (ABO). The most significant antibacterial activity toward S. aureus and P. vulgaris was measured for barley extracts. Water extracts of cereal caryopses didn’t inhibit E. coli growth. According to experimental data, H. vulgare inhibited proliferation at concentrations of extract 35 mg/ml and higher, A. sativa inhibited proliferation only at concentration of extract 45 mg/ml, all cereals stimulate proliferation at other concentrations of extracts. Intensity of proliferation stimulation was calculated as maximal correlation of number of lateral roots of cucumber sprouts comparing to the control (water without extract), in percent; it was 260 % for rye, 226 % for barley, and 186 % for oats. The experiment on studying hemagglutinating activity of lectin extracts of cereal caryopses makes possible to personalize the use of cereals for carriers of different blood groups. The research allows creating the algorithm of a rational use of water and lectin extracts from cereal caryopses in the health human diet ua
dc.language.iso uk ua
dc.publisher НПУ імені М. П. Драгоманова ua
dc.subject злаки ua
dc.subject антибактеріальна ua
dc.subject цитостатична та гемаглютинаційна активність ua
dc.subject лектини ua
dc.subject оздоровче харчування ua
dc.subject cereals ua
dc.subject antibacterial ua
dc.subject cytostatic ua
dc.subject and hemagglutinating activity ua
dc.subject lectins ua
dc.subject.classification УДК 378.22.091.214:[61:304.3](072) ua
dc.title Оздоровчий потенціал деяких злакових культур ua
dc.type Article ua


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу