Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Наукове обгрунтування змісту та методики викладання курсу "обладнання для обробки харчових продуктів"

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Блах, Валерія Сергіївна
dc.date.accessioned 2015-08-07T12:35:01Z
dc.date.available 2015-08-07T12:35:01Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Блах, Валерія Сергіївна. Наукове обгрунтування змісту та методики викладання курсу "обладнання для обробки харчових продуктів": автореф. дис... канд. пед. наук: 13.00.02 / В.С. Блах ; наук. кер. О. І. Гедвілло ; Нац. пед. ун-т ім. М.П.Драгоманова. — К., 2002. — 20 с. uk_UA
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/7892
dc.description.abstract Дисертаційне дослідження присвячене вдосконаленню змісту та методики викладання курсу “Обладнання для обробки харчових продуктів”. Теоретично обґрунтовано підходи до відбору змісту дисципліни та запропоновано методику викладання дисципліни у вищих педагогічних закладах освіти. Встановлено доцільність застосування оновленого методичного забезпечення курсу “Обладнання для обробки харчових продуктів”, що складається з програми, посібника та методичних рекомендацій до виконання лабораторних робіт та контролю якості знань студентів, робочих зошитів та комп’ютерного банку даних. Визначено шляхи підвищення ефективності проведення лабораторних робіт з курсу, що полягають у використанні методів проблемного навчання, запровадженні системи технічних задач, підвищенні ролі контролю та самоконтролю студентів. uk_UA
dc.description.abstract Диссертация посвящена проблеме совершенствования содержания и методики преподавания дисциплины “Оборудование для обработки пищевых продуктов” в высших педагогических учебных заведениях. В настоящей работе выполнено исследование и определено содержание учебного материала по курсу при подготовке специалистов на разных образовательных и квалификационных уровнях. Всесторонне проанализировано содержание раздела “Технология обработки пищевых продуктов” школьного предмета “Трудовое обучение”, изучены направления и тенденции его развития. Обоснованы недостатки действующей учебной программы дисциплины “Оборудование для обработки пищевых продуктов”, разработана новая программа и профессионально направленные лабораторные работы, эффективность выполнения которых заключается в рациональном планировании, связи их тематики со школьной программой трудового обучения, наличии необходимой учебно-материальной базы и методической документации, усилении роли контроля знаний, умений и навыков и самоконтроля студентов. В диссертации доказано, что активизации познавательной деятельности студентов способствуют нестандартные формы подачи информации, что обуславливает различные подходы к организации учебного процесса. Разработан и внедрен в практику обучения компьютерный банк данных, который включает следующие элементы: атлас оборудования (рисунки и схемы); таблицы технических характеристик групп технологического оборудования; таблицы характерных неисправностей оборудования и способы их устранения. Обобщение результатов исследования позволяет сделать вывод о возможности и результативности использования предложенной программы курса “Оборудование для обработки пищевых продуктов” и методики её преподавания при подготовке учителей трудового обучения. uk_UA
dc.description.abstract The thesis is devoted to the problem of improving preparation of Housecraft teachers. It was grounded the contents and methodics of teaching the course in higher pedagogical educational establishments. It was proposed а new methodical support provision of this course. It was defined the ways of raising the laboratory practikum’s effectiveness of the course. These ways are using the methods of problem education, the system of technical problems, nonstandard forms of presentation of educational information, different forms of organization of the theaching process, raising the role of students’ control and self-control. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова uk_UA
dc.subject трудове навчання uk_UA
dc.subject лабораторні роботи uk_UA
dc.subject методичне забезпечення uk_UA
dc.subject комп’ютерний банк даних uk_UA
dc.subject система технічних задач uk_UA
dc.subject трудовое обучение uk_UA
dc.subject лабораторные работы uk_UA
dc.subject методическое обеспечение uk_UA
dc.subject компьютерный банк данных uk_UA
dc.subject система технических задач uk_UA
dc.subject handicraft uk_UA
dc.subject laboratory works uk_UA
dc.subject methodical support uk_UA
dc.subject computer bank of information uk_UA
dc.subject system of technical problems uk_UA
dc.subject.classification 378.147:664 uk_UA
dc.title Наукове обгрунтування змісту та методики викладання курсу "обладнання для обробки харчових продуктів" uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу