Digital Repository
Dragomanov
Ukrainian State University

Смак і мода: соціокультурний і праксеологічний контексти

ISSN: 2310-8290

Show simple item record

dc.contributor.author Бець, Світлана Миколаївна
dc.date.accessioned 2024-11-29T08:36:58Z
dc.date.available 2024-11-29T08:36:58Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.citation Бець, Світлана Миколаївна. Смак і мода: соціокультурний і праксеологічний контексти : дис. ... канд. філос. наук : 09.00.04 – філософська антропологія, філософія культури / Бець Світлана Миколаївна ; наук. керівник Рижко Лариса Володимирівна ; Київський нац. ун-т будівництва і архітектури. – Київ, 2012. – 210 с. uk
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/46807
dc.description.abstract Дисертацію присвячено дослідженню соціокультурного та праксеологічного контекстів функціонування й розвитку смаку та моди. На основі соціокультурного, філософсько- та культурно-історичного підходів розкрито факт укоріненості смаку й моди в антропологічних, соціокультурних та праксеологічних особливостях людського буття. Показано еволюцію у сприйнятті смакових уподобань та моди - їхній перехід від факторів естетосфери до чинників екзистенції буття людини. Виявлено онтологію, структурні елементи, знаково-символічну суть смаку й моди, уточнено класифікації їх функцій. З’ясовано, що в процесах поширення модних інновацій присутні елементи гри. Рівень комунікаційної культури сучасних цивілізацій та етнічних й національних спільнот, вплив глобалізаційних процесів на трансформацію смаку й моди актуалізують проблеми ідентифікації та збереження етнонаціональних особливостей загалом і української спільноти зокрема. uk
dc.description.abstract This dissertation is dedicated to the study of the sociocultural and praxeological contexts of the function and development of taste and fashion. The implanting of taste and fashion preferences into the sociocultural and praxeological aspects of human existence is demonstrated by means of sociocultural, philosophical and historical cultural approaches. The evolution of the perception of taste and fashion preferences is shown, as well as their ontology, their structural components and their semiotic and symbolic essence. It is discovered that the processes connected with an increase in fashion innovations contain elements of a play. A structure is devised for classifying the functions of fashion. A classification is provided for taste functions. The level of communicative culture in modem civilizations, in ethnic and national communities, and the influence of globalization processes on the evolution of taste and fashion lead to problems in identifying and preserving ethno-national characteristics in a general sense, and in particular with reference to the Ukrainian community. uk
dc.language.iso uk_UA uk
dc.subject смак uk
dc.subject мода uk
dc.subject знаково-символічна сутність uk
dc.subject етнонаціональні особливості uk
dc.subject глобалізація uk
dc.subject ідентифікація uk
dc.subject taste uk
dc.subject fashion uk
dc.subject semiotic-symbolic essence uk
dc.subject ethno-national characteristics uk
dc.subject globalization uk
dc.subject identification uk
dc.title Смак і мода: соціокультурний і праксеологічний контексти uk
dc.title.alternative Taste and fashion: the sociocultural and praxeological context uk
dc.type Dissertation uk
dc.identifier.udc 130.2:7.011


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Links Collection

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics