Підготовка в умовах середньогір'я є достатньо сильним комплексним подразником з тривалою дією, що викликає значні виражені зміни функціональних систем організму. При цьому важливе урахування збалансованості харчування, що дозволяє створити необхідні умови для раціонального управління працездатністю спортсмена і протікання адаптаційних змін, що забезпечують результативність і надійність тренувальної та змагальної діяльності [1, 5, 7, 8]. Методи та організація досліджень. Показники метаболізму визначали за допомогою швидкодіючого біохімічного аналізатора LP 420 фірми «Dr. LANGE» (Німеччина) з використанням готових наборів реактивів. Результати: Аналіз даних наукової літератури і власні дослідження дозволили виявити, що збалансованість харчування на різних гірських висотах впливає на метаболічні та функціональні показники, особливості реакції на контрольне тестування (темпова ходьба) організму, що дозволяє спланувати можливі шляхи корекції стану метаболізму і провідних функцій з метою підвищення рівня спеціальної працездатності спортсменів, які спеціалізуються у спортивній ходьбі. Висновки. Отримані результати дозволили експериментально обґрунтувати роль збалансованого харчування для корекції метаболізму в умовах середньогір'я в видах спорту на витривалість.
The training of highly qualified athletes who specialize in endurance is becoming more complex and intensive, and the growing training and competitive loads make such demands on the body of athletes that require the development of new approaches and improvement of the training system. Training in the Middle Mountains is a strong enough complex stimulus with a long action. Exercise in mountain conditions causes significant changes in functional systems, significantly expands the metabolic, functional and psychological capabilities of the body. At the same time, the role of timely diagnosis increases, taking into account the balance of nutrition, which allows to create the necessary conditions for rational management of the athlete and adaptive changes that ensure the effectiveness and reliability of training and competitive activities [1, 5, 7, 8]. Methods and organization of research. Metabolic parameters were determined using a high-speed biochemical analyzer LP 420 company "Dr. LANGE" (Germany) using ready-made reagent kits. Statistical processing of the obtained data was performed using standard computer programs. Results: analysis of data from the scientific literature and our own research revealed that the balance of nutrition at different heights can affect metabolic and functional parameters, identify features of the response to control testing (tamp walking) of athletes, which allowed to plan possible ways to correct metabolism and leading functions in order to increase the level of special capacity in the preparatory and competitive periods of training of athletes who specialize in athletic walking. Conclusions. The obtained results allowed to experimentally substantiating the role of a balanced diet for the correction of metabolism in the conditions of the highlands in endurance sports.