Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Критерії та показники готовності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи до професійної діяльності

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Бурак, В. Г.
dc.date.accessioned 2021-08-30T12:10:44Z
dc.date.available 2021-08-30T12:10:44Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Бурак В. Г. Критерії та показники готовності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи до професійної діяльності / В. Г. Бурак // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 5 : Педагогічні науки : реалії та перспективи : зб. наук. праць / Міністерство освіти і науки України, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова. – Київ : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 80 (т. 1). – С. 35 -39. - DOI https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series5.2021.80.1.07 ua
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/34695
dc.description.abstract У статті проаналізовано критерії, показники та рівні готовності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи до професійної діяльності. На основі аналізу наукових досліджень вчених диференційовано критерії готовності майбутніх фахівців сфери обслуговування до професійної діяльності. Визначено критерії готовності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи до професійної діяльності: ціннісно-особистісний, гносеологічно-системний, технологічно-діяльнісний, здоров’язбережувальний. Встановлено, що ціннісно-особистісний критерій характеризує систему індивідуальних моральних, культурних, наукових цінностей, вольової саморегуляції, мотивації, придатності та здібностей до діяльності у сфері обслуговування, усвідомленість вибору роду діяльності й бажання вдосконалювати свою фахову підготовку через усвідомлення змісту. З’ясовано, що гносеологічно-системний критерій акумулює можливості пізнання здобувачем освіти дійсності й себе, визначення ефективних шляхів досягнення системи достовірного знання через забезпечення його повноти, глибини, гнучкості, оперативності, системності, конкретності, узагальненості. Доведено, що технологічно-діяльнісний критерій визначає практичну спрямованість здобувачів освіти на майбутню професійну діяльність через уміння планувати свої дії, створювати умови успішного виконання поставлених завдань; готовність щодо організації сервісно-виробничого процесу відповідно до вимог і потреб споживачів, забезпечення його ефективності. Умотивовано, що здоров’язбережувальний критерій виражає прояв наявних знань студентів щодо ведення та дотримання здорового способу життя, сформованих умінь та навичок використовувати засвоєні знання у власній здоров’язбережувальній діяльності, дотримання правил безпеки життєдіяльності й безпеки перебування клієнтів та співробітників у закладах сфери обслуговування. ua
dc.description.abstract The article analyzes criteria, indicators and preparedness levels of future hotel and restaurant specialists for professional activities. Based on the analysis of scientific research, preparedness criteria of future specialists in service sector for professional activity are differentiated. Preparedness criteria of future specialists in hotel and restaurant business for professional activity are determined: value-personal, gnoseological-systemic, technological-activity, health-preserving. It is established that the value-personal criterion characterizes the system of individual moral, cultural, scientific values, volitional self-regulation, motivation, suitability and ability to work in the service sector, awareness of the choice of activity and desire to improve professional training through awareness of content. It was found out that gnoseological-systemic criterion accumulates opportunities for students to learn reality and themselves, to determine effective ways to achieve a system of reliable knowledge by ensuring its completeness, depth, flexibility, efficiency, systemicity, specificity, generalization. It is proved that technological-activity criterion determines practical orientation of students for future professional activity through the ability to plan their actions, to create conditions for successful task performance; preparedness to organize service and production process in accordance with consumers requirements and needs, ensuring its efficiency. It is motivated that health criterion expresses the manifestation of students’ existing knowledge about leading and maintaining a healthy lifestyle; developed skills and abilities to use acquired knowledge in their own health care activities; observance of safety rules and safety stay of clients and employees in the establishments of service sector. ua
dc.language.iso uk_UA ua
dc.publisher Видавничий дім «Гельветика» ua
dc.subject майбутні фахівці ua
dc.subject готельно-ресторанна справа ua
dc.subject готовність ua
dc.subject критерії ua
dc.subject показники ua
dc.subject future specialists ua
dc.subject hotel and restaurant industry ua
dc.subject preparedness ua
dc.subject criteria ua
dc.subject indicators ua
dc.title Критерії та показники готовності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи до професійної діяльності ua
dc.title.alternative Criteria and indicators preparednessof future hotel and restaurant specialists for professional activity ua
dc.type Article ua


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу