Статтю присвячено проблемі створення сучасного підручника з хімії для закладів професійнотехнічної освіти як засобу реалізації професійної спрямованості вивчення загальноосвітніх предметів
майбутніми кваліфікованими робітниками. Охарактеризовано зміст поняття “підручник” та наявні в
педагогічній літературі шляхи вирішення проблеми забезпечення професійно спрямованими підручниками з
хімії закладів ПТО. Визначено функції створеного підручника з хімії для закладів професійно-технічної
освіти кулінарного профілю та його методичне значення. Розкрито структуру пропонованого підручника
та детально описано такий його позатекстовий компонент як апарат організації засвоєння знань учнів.
Статья посвящена проблеме создания современного учебника по химии для учреждений
профессионально-технического образования как средства реализации профессиональной направленности
изучения общеобразовательных предметов будущими квалифицированными рабочими. Охарактеризовано
содержание понятия “учебник” и имеющиеся в педагогической литературе пути решения проблемы
обеспечения профессионально направленными учебниками по химии учреждений ПТО. Определены функции
созданного учебника по химии для заведений профессионально-технического образования кулинарного
профиля и его методическое значение. Раскрыта структура предлагаемого учебника и детально описан
такой его позатекстовый компонент как аппарат организации усвоения знаний учеников.
The article is devoted to the problem of creating a modern textbook on chemistry for institutions of
vocational education as a means of implementing the professional orientation of studying general subjects by future
skilled workers. The content of the concept “textbook” is described and the ways of solving the problem of provision
of vocational guidance textbooks on chemistry of vocational education establishments are found in pedagogical
literature. The functions (information, transformation, systematization, consolidation of knowledge and skills, selfcontrol, developmental, educational, self-educational, coordinating, polytechnical education, formation of readiness
for work among schoolchildren), the textbook on chemistry created for vocational education institutions of the
culinary profile and its methodological value were determined. The structure of the proposed textbook is disclosed
and its auxiliary component is described in detail as a device for organizing students' knowledge acquisition. The
textbook depicts the content of general education in the upper secondary school at the standard level; a
methodological apparatus is proposed for the formation of knowledge that meets state requirements for general
education of students.