У статті вперше наводиться зовсім інший підхід щодо розрахунку добових енерговитрат у спортсменів на основі збалансованого харчування. Наведено конкретні науково обґрунтовані дані на прикладі віртуального спортсмена вагою 70 кг з середньостатистичними показниками. Однак слід зазначити, що незважаючи на важливість цієї теми для спортсменів, практичне застосування нерідко пов'язане з різного роду розбіжностями з цього питання. Інколи розрахунки калорійності і оптимального співвідношення білків, жирів і вуглеводів в харчуванні спортсменів не дають тих кінцевих результатів, на які розраховують тренери і спортсмени. В статті на огляді і аналізі наявної наукової літератури запропоновано креативну концепцію розрахунків добової потреби калорійності на базі білків, жирів і вуглеводів.
В статье впервые приводится совсем другой подход к расчету суточных энергозатрат у спортсменов на основе сбалансированного питания. Приведены конкретные научно обоснованные данные на примере виртуального спортсмена весом 70 кг со среднестатистическими показателями.
Однако следует отметить, что, несмотря на важность данной темы для спортсменов, практическое применение нередко связано с разного рода разногласиями по данному вопросу.
Иногда расчеты калорийности и оптимального соотношения белков, жиров и углеводов в питании спортсменов не дают тех конечных результатов, на которые рассчитывают тренера и спортсмены. В статье при осмотре и анализе имеющейся научной литературы предложить креативную концепцию расчетов суточной потребности калорийности на базе белков жиров и углеводов.
This article, for the first time gives a completely different approach to calculating daily energy expenditure on athletes based on balanced nutrition. Specific scientifically grounded data are given on an example of a virtual athlete 70 kg with average figures.
However, it should be noted that, in spite of the importance of this topic for athletes, practical application is often associated with various disagreements on this issue. Over 100 years ago, protein was considered to be the main source of nutrition for people with physical activity. However, this thought changed in the 90s of the XX century. The main sources of food were recognized carbohydrates and fats [9, с.38]. In the case of proteins, they are usually not involved in the process of energy production and are maintained for the maintenance, restoration and growth of tissues. However, they can be used to form glucose or energy when glycogen stores are exhausted. Such a process is undesirable, since it leads to a decrease in muscle mass and an intensification of the liver and kidneys, which must process the by-products of decomposition of the protein. [9, с.19]. Sometimes calculations of caloric content and the optimal ratio of fatty acids and carbohydrates in the nutrition of athletes do not give those end results, which are expected by the coach and athletes.
In this article, in the review and analysis of available scientific literature, we propose a creative concept for calculating daily caloric intake based on protein and carbohydrate proteins.