Проведен анализ научной, научно-методической литературы и других источников информации по
использованию сублимированных продуктов в системе спортивно-оздоровительного питания спортсменов при
интенсивных физических нагрузках. Акцентируется внимание на использовании в спортивно-оздоровительном питании
широкого арсенала сублимированных соков, продуктов из овощей, трав, ягод, фруктов, молочнокислых продуктов,
которые обеспечивают организм спортсмена витаминами, макро- и микроэлементами, ферментами, аминокислотами,
пектинами и другими биологически активными веществами. Используя сублимированные продукты, мы можем решить
ряд проблем, касающихся не только спортивной деятельности, но и здоровья нации в целом.
The analysis of scientific, scientific and methodological literature and other sources of information on the use of freezedried
products in the system of athletic and athletic nutrition of athletes with intense physical exertion is carried out.
Sublimated products are products of the XXI century. They allow a person to maintain high performance, have a wide
range of therapeutic and prophylactic effects on his body, contribute to prolongation of active longevity.
Sublimation (sublimation, lyophilization) allows high-quality vegetable and animal products of high quality to be obtained
without the use of high temperatures and preservatives while maintaining nutritional, flavor, organoleptic properties. In this case, it
often rises nutritional value of products due to the removal of certain essential oils and better digestibility of nutrients, vitamins and
trace elements
The emphasis is put on the use of a wide arsenal of freeze-dried juices, products from vegetables, herbs, berries, fruits,
lactic acid products, which provide the athlete's body with vitamins, macro- and microelements, enzymes, amino acids, pectins and
other biologically active substances in sports and nutrition. Using sublimated products, we can solve a number of problems related
not only to sports activities, but also the health of the nation as a whole.
Проведено аналіз наукової, науково-методичної літератури та інших джерел інформації щодо використання
сублімованих продуктів в системі спортивно-оздоровчого харчування спортсменів при інтенсивних фізичних
навантаженнях. Акцентується увага на використанні в спортивно-оздоровчому харчуванні широкого арсеналу
сублімованих соків, продуктів із овочів, трав, ягід, фруктів, молочнокислих продуктів, які забезпечують організм
спортсмена вітамінами, макро- і мікроелементами, ферментами, амінокислотами, пектинами та іншими біологічно
активними речовинами. Використовуючи сублімовані продукти, ми можемо вирішити ряд проблем, які стосуються не
тільки спортивної діяльності, а й здоров'я нації в цілому.