В статье представлены данные оценки и анализа фактического питания спортсменов высокого класса. Акцентируется внимание на основных недостатках количественной и качественной полноценности пищевых рационов
У статті представлені дані оцінки та аналізу фактичного харчування спортсменів високого класу. Акцентується увага на основних недоліках кількісної та якісної повноцінності харчових раціонів
The analysis of literature and own studies on the quantitative and qualitative shortcomings of the usefulness of diets high-class athletes. We have not found a balanced, adequacy of physical activity energy consumption of the main components of food (protein: fat: carbohydrates) of 1: 0.8: 4.5. It revealed a deficit of carbohydrates. They are the main source of energy during intense exercise. The actual rations insufficient amount of vitamins and minerals. Non-optimal distribution of the food ration of meals. Analysis of quantitative and qualitative full value of diets of athletes indicates serious shortcomings of the principles of good nutrition high-class athletes. This dictates the need for radical measures to optimize and balance diet. To this end, developed a complex scheme of correcting the diet of athletes at different stages of the annual cycle of training [10, 12].