Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Перспективи викладання спортивної дієтології у закладах вищої освіти

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Терьохіна, О. Л.
dc.contributor.author Луценко, С. Г.
dc.contributor.author Ремешевський, О. В.
dc.date.accessioned 2023-09-29T07:12:59Z
dc.date.available 2023-09-29T07:12:59Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Терьохіна, О. Л. Перспективи викладання спортивної дієтології у закладах вищої освіти / О. Л. Терьохіна, С. Г. Луценко, О. В. Ремешевський // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15 : Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) : зб. наук. праць / За ред. О. В. Тимошенка. - Київ : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2022. – Вип. 3К (147). – С. 414-418. uk
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/42180
dc.description.abstract Для тих, хто активно займається спортом, особливий інтерес становить спортивне харчування, зокрема спеціальні дієти, харчові суміші й домішки, протеїн та амінокислоти. Спортивна дієтологія зараз розвивається досить швидко. У кожному закладі вищої освіти такої дисципліни немає. Спортивне харчування розробляється та виготовляється на основі наукових досліджень у різних галузях, наприклад, у таких як фізіологія та дієтологія і, найчастіше, є ретельно підібраними за складом концентровані суміші основних харчових елементів, спеціально оброблених для найкращого засвоєння організмом людини. Метою статті є необхідність сформувати збалансований базовий раціон харчування для студентів закладів вищої освіти, оцінити енергетичні витрати й змінити обмін речовин при певному виді спорту та підібрати необхідний раціон. Будь-яка фізична активність потребує певних енерговитрат. Організм може отримувати енергію з їжі, або використовуючи власні енергоресурси. Якщо при дотриманні спортивної дієти в організм не надходить достатньо енергії ззовні, в хід йдуть запаси жиру і вуглеводів (глікогену), якщо ж вони закінчуються, джерелом енергії служить протеїн. Вуглеводи зберігаються в невеликих кількостях у печінці та м'язовій тканині у вигляді глікогену, а запаси жиру розподілені по всьому організму. У статті пропонується розробка індивідуальної програми для викладання спортивної дієтології для ЗВО з напрямком фізична культура та спорт. Щоб побудувати правильну стратегію харчування і зробити тренування максимально ефективними необхідно враховувати метаболізм студента та організувати збалансований раціон харчування з метою оптимізації тренувального процесу і поліпшення спортивних досягнень. До комплексу програми включено положення по задачам спортивної дієтології, загальні напрямки застосування для забезпечення підготовки спортсменів, положення про використання лікувальних та лікувально-профілактичних дієт, питання практичного використання дієт для збереження працездатності спортсменів, процес комбінування спортивного харчування, дотримання певного графіка споживання спортивного харчування, дотримання інструкцій, нормалізація обміну речовин, оздоровлення організму, складання комплексу індивідуального раціонального харчування для спортсмена з урахуванням особливостей виду спорту, інтенсивності фізичного навантаження, спортивних цілей та харчових вподобань. uk
dc.description.abstract For those who are actively involved in sports, sports nutrition is of particular interest, including special diets, food mixtures and impurities, protein and amino acids. Sports nutrition is now developing quite rapidly. There is no such discipline in every educational institution. Sports nutrition is developed and manufactured on the basis of scientific research in various fields, such as physiology and nutrition, and is often a carefully selected concentrated mixture of essential nutrients, specially processed for better absorption by the human body. The aim of the article is the need to form a balanced basic diet for students of higher education, estimate energy costs, change the metabolism in a particular sport, and choose the right diet. Any physical activity requires a certain amount of energy. The body can get energy from food, or using its own energy resources. If the body does not get enough energy from the outside when following a sports diet, the reserves of fat and carbohydrates (glycogen) are in the process, but if they run out, the source of energy is protein. Carbohydrates are stored in small amounts in the liver and muscle tissue as glycogen, and fat stores are distributed throughout the body. The article proposes the development of an individual program for teaching sports nutrition for higher education in the field of physical culture and sports. In order to build the right nutrition strategy and make training as effective as possible, it is necessary to take into account the student's metabolism and organize a balanced diet in order to optimize the training process and improve athletic performance. The program includes provisions on sports nutrition, general areas of application to ensure the training of athletes, regulations on the use of therapeutic and curative diets, the practical use of diets to maintain the efficiency of athletes, the process of combining sports nutrition, adherence to a certain schedule of sports nutrition, compliance instructions, normalization of metabolism, recovery of the body, the compilation of a complex of individual nutrition for the athlete, taking into account the characteristics of the sport, the intensity of physical activity, sports goals and dietary preferences. uk
dc.language.iso uk_UA uk
dc.publisher Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова uk
dc.subject спорт uk
dc.subject раціон харчування uk
dc.subject спортсмен uk
dc.subject дієта uk
dc.subject дієтологія uk
dc.subject фізичне виховання uk
dc.subject обмін речовин uk
dc.subject sport uk
dc.subject diet uk
dc.subject athlete uk
dc.subject nutrition uk
dc.subject physical education uk
dc.subject metabolism uk
dc.title Перспективи викладання спортивної дієтології у закладах вищої освіти uk
dc.title.alternative Prospects of teaching sports dietology in higher educational institutions uk
dc.type Article uk
dc.identifier.udc 378.4
dc.identifier.doi 10.31392/NPU-nc.series15.2022.3К(147).91


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу