Цифровий репозитарій
Українського державного університету
імені Михайла Драгоманова

Мотиваційна основа номінацій закладів харчування соціокультурного простору України й англомовних країн

ISSN: 2310-8290

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Позніхіренко, Юлія Іванівна
dc.date.accessioned 2021-02-12T13:44:36Z
dc.date.available 2021-02-12T13:44:36Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Позніхіренко, Ю. Мотиваційна основа номінацій закладів харчування соціокультурного простору України й англомовних країн / Ю. Позніхіренко // Гілея : науковий вісник : збірник наукових праць / Гол. ред. В. М. Вашкевич. – Київ : «Видавництво «Гілея», 2020. – Вип. 157 (№ 6-9). Ч. 2 : Філософські науки. – С. 73-78. ua
dc.identifier.uri http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/33206
dc.description.abstract У статті представлене комплексне моделювання процесу, специфіки та очікуваних результатів неймінгу закладів харчування, що включає створення реєстру назв закладів, вивчення їхніх електронних репрезентацій у мережі Інтернет і паперової рекламної продукції, а також відвідування окремих закладів та спілкування з іншими відвідувачами на предмет психолінгвістичної та лінгвокультурологічної інтерпретації згаданих електронних текстів та наративу споживачів. Реконструйовано мотиваційний процес творення та функціонування назв закладів, що включає мотивацію номінації з точки зору номінатора, мотивацію імені з точки зору споживача і мотивованість досліджуваних одиниць як наслідок перших двох процесів. Установлено, що зовнішньо-мотиваційний рівень мотиваційної бази назв закладів харчування включає 8 мотиваційних ознак, з яких номінатором було обрано найбільш актуальну для конкретної назви на тлі згасання інших 7-х ознак, які мають різні кількісні домінанти в досліджуваних соціокультурних просторах України й англомовних країн: 1) прецедентна, 2) ознака за допомогою гри слів, 3) графічна, 4) етнокультурна, 5) образно-символічна, 6) епатажна, 7) маніпулятивна, 8) непрозора ознака. Встановлено, що кожне найменування, зокрема й назви закладів харчування, віддзеркалює різноманітні аспекти соціальних відношень і психологічних уявлень: 1) особисте самовираження власників закладу і (або) розробників його дизайну (до якого можна віднести й неймінг); 2) ідентифікація авторів назви з тим або іншим соціокультурним простором; 3) орієнтація на страви певного макрорегіону (європейська кухня, азійська кухня), країни (українська, іспанська, італійська, грузинська кухня) або субрегіону (страви з різних етнографічних областей України); 4) настанова на ексклюзивність із метою справити незвичайний психологічний вплив на відвідувачів;5) адресність закладу, наприклад, його спрямування, передусім, на молодіжну або дитячу категорію відвідувачів тощо. ua
dc.description.abstract The article presents a comprehensive modeling of the process, specifics and expected results of naming of catering, including the register of caterin’s names, the study of their electronic representations on the Internet and paper promotional products, as well as visiting certain institutions and communicating with other visitors about psycholinguistic and linguocultural interpretation of the mentioned electronic texts and consumer narratives. The motivational process of creating and functioning of caterin’s names was reconstructed, including motivation of nomination in terms of nominator, motivation of the name from the consumer’s point of view and the motivation of the studied units as a consequence of the first two processes. It was established that the external motivational level of the motivational base of caterin’s names includes 8 motivational features, from which the nominator was chosen the most relevant for a specific name, against the background of the extinction of the other 7 characteristics that have different quantitative dominant in the studied socio-cultural spaces of Ukraine and the English-speaking countries: 1) precedent, 2) a sign by means of word games, 3) graphic, 4) ethnocultural, 5) figurative-symbolic, 6) epatage, 7) manipulative, 8) non-transparent sign. It was established that each name, including caterin’s names, reflects a variety of aspects of social relations and psychological representations: 1) personal expression of the owners of the institution and (or) developers of its design (which can be related and naming), 2) identification of authors of the title with that or other socio-cultural space; 3) orientation towards certain macro-regions (European cuisine, Asian cuisine), countries (Ukrainian, Spanish, Italian, Georgian cuisine) or subregion (dishes from different ethnographic regions of Ukraine);4) guidance on exclusivity in order to exert an unusual psychological impact on visitors; 5) the targeting of the institution, for example, its direction, first of all, on the youth or children’s category of visitors, etc. ua
dc.language.iso uk ua
dc.publisher Видавництво «Гілея» ua
dc.subject назва закладу харчування ua
dc.subject мотивація назв ua
dc.subject номінація ua
dc.subject номінато ua
dc.subject критерії мотивації ua
dc.subject nutrition name ua
dc.subject motivation of names ua
dc.subject nomination ua
dc.subject nominat ua
dc.subject criteria of motivation ua
dc.subject.classification 81’373.233 ua
dc.title Мотиваційна основа номінацій закладів харчування соціокультурного простору України й англомовних країн ua
dc.title.alternative Motivation basis of catering nominations in the sociocultural space of Ukraine and english-speaking countries ua
dc.type Article ua


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу